Zid ćutanja u srpskim porodilištima: Kako su priče Dragane i Milice pokrenule lavinu

Ostavite komentar


  1. Gde da potpisem peticiju?Zelim trecu bebu ali ne zelim vise neprijatnosti pre i nakon porodjaja.Prosla sam dva pobacaja i znam o cemu zene pricaju.Dozivela sam slicnu situaciju

  2. naprednjacka vlast funkcioniše jednosmerno. Oni se oglasavaju marketinski kada zele, o čemu oni žele. A kada treba obrnuto, da odgovore i daju podatke onda ćutanje. Ima nas koji pamtimo do sledećih izbora.

  3. Davne 2002 godine je pokrenuta slicna akcija ..20 godina kasnije ista prica..sta se promenilo ?

  4. Ni u Krusevackoj bolnici nije bolje, tamo su se sestre 90 tih god ponašale kao dželati, nikako se nebi mogle nazvati zdravstvenim radnikom, bez osećaja, hladne sa ulicarskim rečnikom..

  5. Треба се усредсредити на једно породилиште, нпр. озлоглашени Народни фронт, и тамо довести ствари до краја, до казни и отказа

  6. Војска да чува породилишта, породиље и бебе..

  7. Sve je to nama CIA poturila. Hoce da uniste tradicionalne vrednosti u Srbiji, sada je na tapetu zdravstevni sistem. Zna se da od tople srpske slovenske duse, nema toplije. Trudnice, deca su za nas svetinja.

  8. Tek će vam biti jasno šta znači biti mama,to nema nikakve veze s tim ko je na vlasti već sa mentalitetom.Prošla sam i porođaje i pobačaje,prosto me je strah kad pomislim da to čeka sada moju decu.

  9. Moram da se okrenem na jedan segment zdravstva, a to su med.sestre. One su te ko je su u najdirektnijem odnosu sa pacijentima. Najgore stvari, najmanje postovanja prema pacijentima poticu od njih. One se ponasaju kao mala bozanstva za pacijente, a puze pred doktorima. Meni licmo jedna takva nije dozvolila da udjem u ordinaciju br.5 na Gak-u u Visegradsooj, sa majkom koja je bila u terminalnom stanju bolesti i doktorka nas je ocekivala vise od 3h. Na kraju je doktorka izasla i nije mogla da veruje da cekako i jos koliko dugo. Ovo je samo jedan primer, kakvih stvari ima u svakom trenutku i na svakom odelenju. Med.sestre moraju sa punim uvazavanjem da se ophode prema pacijentima, a ne da ih zovu mala, maco, deda, mazo, kravo i sl i da im pomazu, zato su i tu. Njihovo ponasanje je sistemska stvar. Na tome treba raditi kao prvo.

  10. Pa gde je sad tuzlanska primadona drugarica Mihajlovic Zorana da otvori svoja usta koja vec mesecima ne zatvara na sta god da joj padne na pamet ?! Zasto se ona i zene u tehnickoj Vladi ne oglase barem iz polkne soplidarnosti ? Sram vas bilo sve redom !

  11. Lično iskustvo, kao dede, posle 30 godina rada u zdravstvu, je poražavajuće, a kako je tek onima koji ne poznaju nikoga u porodilištu, i zašto je uopšte bitno znati nekoga, zar to nije naš posao, kao na svakom drugom mestu u zdravstvenom sistemu!? Dežuran je bio kolega koga znamo još sa fakulteta, čak mlađi od nas.Supruga mi je takođe lekarka sa 30 godina rada u struci.Jedino je babica bila korektna .Kolega nevaspitan, ohol, drzak, kakav Hipokrat, ljudskost, empatija!? Nepoštovanje nas kao kolega, stav sa visine kao da smo ga primorali da bude tu, mrzovoljan…Ali kao i sa pričom o nestalim bebama, u ovoj situaciji će sve ostati isto.Da se porađa neka starleta ili estradna zvezda to bi bila vest.Ovsko muk.Čak ni mi kao lekari kada vidimo neprofesionalan odnos kolega prema pacijentima nemamo moć da promenimo stanje. Izgubilo se uzajamno poštovanje ali i poštovanje pacijenta.Porodilipta su najosetljivija na ovakvo stanje u zdravstvu, zato što umesto radosti rađanja novog života, mlade majke u strahu od svega što ih čeka, strepe i od odnosa osoblja prema njima.Paradoksalno, jer većinu osoblja na porodilištima i ginekologiji čine žene, koje bi najbolje morale razumeti strahove trudnica i drugih pacijentkinja, a zašto se sa toliko odsustva razumevanja odnose prema drugim ženama, samo one znaju.Lično, divim se ovim ženama koje su rešile da ne ćute, i izvinjavam im se u ime časnih ljudi u, inače humanoj struci, koja je nekada bila ugledna, poštovana, a danas je estrada.

  12. Porodilište u Ćupriji je definitivno,ako ne i najbolje u Srbiji.Od vodjenja trudnoće,preko samog porodjaja pa do tretmana nakon porodjaja.Brine jedino sto je kadar relativno star,za koju godinu polovina ginekologa akušera odlazi u penziju.Sestre,babice sve desetke.
    Dok su ostala porodilišta u Srbiji,iz priča poznanica i prijateljica,najblaže rečeno užasna.

  13. Dobro jutro . Medicinski i farmakokriminal je preuzeo svet . Koronom je to i dokazao. Lečenje deteta košta 2 miliona. 2 miliona košta šta tačno ? Ali tudja ruka svrab ne češe. I danas ko ima pare poradja se kao kraljica sa privatnom Babicom. Sve se plaća osi naravno obavezne vakcine

  14. Vi tamo iz redakcije, hajde pustite moj komentar, realno me zabole da li ce neko da ga procite, ali da bas nema ni jedan komentar koji podrzava lekare i zdravstvene radnike?? Ma jel moguce? Svaka vam cast, nista bolji od kurira i ostalog djubreta…

  15. Porodila sam se 1989. a kao danas se sećam trauma koje sam doživela. Prvo me je napala čistačica što hodam hodnikom do porođajne sale a ona baš obrisala. Ućuta je tek kad sam je pitala da li je to svemirska stanica, pa ako jeste, da odlebdim. Stažistkinja se smejala mom disanju naučenom u školi za trudnice, uz reči da ću tek videti šta su bolovi. Zatim ostadoh sama u sali, čak i svetlo ugasiše. Nije vredelo moje dozivanje, dok se neko nije pojavio i brže bolje da me porode. Onda ona ista stažistkinja ušije ranu tako da se stvorio hematom, pa me njen profesor ponovo ušivao, tako da sam na tvrdom stolu provela 4 umesto 2 sata, smrznuta i iscrpljena, i opet sama. Do duše, nisu me verbalno vređali, ali zar treba više od ovog.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.