Ziđin otplatio zaostali dug kombinata bakra 1Foto: Rtb Bor

Odbornici borske skupštine, naročito oni malobrojniji iz opozicije, teška srca će podići ruku za predlog gradskog veća kojim se Rudarsko-topioničarskom basenu Bor otpisuje dug od 1,44 milijarde dinara ili 12 miliona evra.

Iako je to glasanje samo formalno, jer je Grad pre dve godine načelno podržao plan reorganizacije kojim se obavezao da zaboravi na najveći deo duga, ako RTB uplati 10 odsto potraživanja, ipak je reč o sumi koja prevazilazi trećinu godišnjeg gradskog budžeta.

U gradskoj upravi već dva dana ne možemo da dođemo do informacija o strukturi tog duga, odnosno do odgovora na pitanje koja lokalna javna preduzeća potražuju najveće iznose. Iako ljubazna pri prvom pozivu, članica gradskog veća zadužena za medije najpre je zatražila da mejlom pošaljemo pitanja, ali se posle toga više nije javljala ni na mobilni niti na SMS poruke. Tako nismo dobili ni objašnjenje zašto se sada ponovo glasa o otpustu 90 odsto duga, kada bez saglasnosti Grada sud nije mogao da usvoji Unapred pripremljen plan reorganizacije.

A prema tom planu, potraživanja koja se odnose na gradska javna preduzeća i institucije spadaju u treći isplatni red, kao neobezbeđena potraživanja. Tu grupaciju čini ukupno 727 poverilaca, među kojima je veliki broj republičkih javnih preduzeća, fondova ali i manjih komercijalnih i fizičkih lica. Svi oni potražuju ukupno 21,3 milijarde dinara ili gotovo 180 miliona evra. Najveći deo tog iznosa, ukupno 6,8 milijardi dinara, otpisaće Elektroprivreda Srbije, a na drugom mestu je pomalo apsurdno – državna Agencija za osiguranje depozita, koja će se odreći naplate 6,6 milijardi dinara. Ni Borska banka u stečaju neće naplatiti oko dve milijarde, ni Fond za razvoj više od milijardu dinara, a isto toliko oprostiće i ranije Ministarstvo poljoprivrede na ime zagađenja životne sredine ali i Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava.

Od borskih ustanova i firmi, „najkraća“ će ostati lokalna poreska administracija, koja više ne može da računa na 491 milion dinara, a Direkcija za izgradnju moraće da otpiše 44,5 miliona. Gradski vodovod otpisuje 17 miliona, toplana šest, Javno komunalno preduzeće 3,7 a JP za stambene usluge 3,6 miliona. Svi ti iznosi navedeni su u planu reorganizacije i gradska skupština je pred usvajanje 2016. dala načelnu saglasnost. Prema tom planu, poverioci trećeg reda mogu računati na naplatu deset odsto od utvrđenog duga, bez prava na kamatu, i to u roku od osam godina i uz grejs period od prvih 12 meseci nakon usvajanja plana. Tek kada RTB isplati taj iznos, vrši se otpust preostalih 90 odsto, ali ako dođe do kašnjenja ili se naplata zaustavi, oprost duga više ne važi. Zato je saglasnost za plan reorganizacije bila načelna i uslovna.

Naplata je, ipak, izvršena znatno pre roka, jer je kineski Ziđin, iako to tenderom nije traženo, odmah po preuzimanju RTB Bor uplatio sve što je bilo planirano da se razvuče na osam godina. Odluka koju odbornici borske skupštine treba da donesu zapravo je preciziranje ranije načelne saglasnosti na plan reorganizacije.

Od poreza do taksi i naknada

U prvoj klasi poverilaca kojima RTB Bor duguje ukupno 44 miliona dinara nalaze se obaveze prema zaposlenima (34 miliona) i prema Poreskoj upravi. U drugom isplatnom redu su obaveze iz javnih prihoda, od poreskih do naknada za zagađenje sredine, vode ili geološke takse, nastale u poslednja tri meseca koja prethode datumu preseka stanja, a iznose ukupno 118 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari