Na juče započetoj sednici Skupštine grada imenovani su direktori dva javna preduzeća. Umesto dosadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, Gorana Višnjića, koji je podneo ostavku, na tu funkciju postavljen je dosadašnji član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić.



Funkciju direktora Spensa preuzeće Aleksandar Šukić, član Demokratske stranke Srbije, kojoj je u raspodeli funkcija pripalo direktorsko mesto Spensa. Nova članica Gradskog veća za finansije postala je dosadašnja načelnica Poreske uprave Novi Sad Aleksandra Radak.

Na sednici koja nije završena do zaključenja ovog izdanja lista Danas trebalo bi da se raspravlja i o poslovanju gradskih javno-komunalnih preduzeća i ustanova, realizaciji gradskog budžeta za prvih šest meseci ove godine i izmenama urbanističkih planova.

Veliku pažnju javnost poslednjih dana izazvalo je katastrofalno stanje u JKP “Stan”, koje se nalazi u velikim dugovima. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, obraćajući se novinarima, istakao je da je u tom preduzeću stanje dramatično iako je dug smanjen.

– U JKP “Stan” zatekli smo dug od oko milijardu dinara koji je sada smanjen za tri miliona evra. Bez obzira što je taj dug manji, skoro za trećinu, situacija je izuzetno loša i za njeno rešenje postoje tri načina, a jedan od njih je i stečaj za koji se zalaže i određeni broj zaposlenih – naveo je Vučević.

Iz opozicije su istakli da izveštaji o radu JKP pred odbornike dolaze sa devet meseci zakašnjenja i da već ta činjenica ukazuje da nešto nije u redu i da nešto pokušava da se sakrije od građana.

Odbornici bi trebalo da daju saglasnost da prolaz u Zmaj Jovinoj ulici dobije ime po Milanu Mladenoviću, kao i da prolaz iza Sinagoge ponese ime po istaknutom istoričaru Pavlu Šosbergeru.

Uoči sednice novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine optužio je gradsku vlast da uporno ćuti i ignoriše upozorenja te stranke o tihoj privatizaciji DP „Novi Sad-Gasa“, zbog čega su odbornici LSV zatražili da se dnevni red današnje sednice Skupštine grada proširi tom tačkom, ali je taj predlog odbijen.

– To je bila prilika da se sve političke razlike ostave po strani, da Skupština grada zauzme stav i grad počne borbu za zaštitu svoje imovine i interese svojih građana. Nažalost, vladajuća većina je danas takvu ideju odbacila – navodi se u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari