Prijateljska utakmica sa Bugarskom dobro je došla najboljoj fudbalskoj selekciji Srbije. U poslednjem nastupu u ovoj godini, kombinovani tim „orlova“ slavio je prvu pobedu – 1:0 (0:0) posle vezanih poraza od Estonije (na terenu) i Italije (odlukom UEFA) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012, a premijernu od dolaska Vladimira Petrovića na mesto selektora. Brojni debitanti protiv solidne selekcije komšija pokazali su da bi mogli biti alternativa starosedeocima, a Nikola Žigić 20. golom u državnom dresu da je naš, ako ne najkompletniji, a ono sigurno najkorisniji napadač, spasonosno rešenje u igri bez mnogo šansi.


Bugarska – Srbija 0:1 (0:0)

STRELCI: Žigić 80. STADION: Vasil Levski. GLEDALACA: 1. 500. SUDIJA: Marijuš Avram (Rumunija). ŽUTI KARTONI: Makriev (Rumunija), Radovanović, Žigić (Srbija). CRVENI KARTONI: Žigić (Srbija).

BUGARSKA: Mihajlov, Milanov (od 65. Bodurov), Ivanov, Miliev, Zanev, Janev, Genčev, Rangelov (od 30. Dimitrov), Petrov (od 66. Gadžev), Popov, Božinov (od 53. Makriev).

SRBIJA: Jorgačević, Ivanović, Vidić (od 66. Rajković), Subotić, Kolarov, Petrović (od 46. Radovanović), Milijaš (od 66. Trivunović), Mirić (od 74. Sulejmani), Ljajić (od 85. Ninkov), Tošić, Mrđa (od 46. Žigić).

 

Pravih, velikih prilika u prilično izjednačenoj borbi, po monsunskoj kiši i klizavom terenu, ni na jednoj strani nije bilo mnogo. U prvom poluvremenu svega (po) jedna za obe ekipe. Domaćin je vođstvu bio najbliži u 3. minutu, posle dobro izvedenog slobodnog udarca Janeva, koji je još bolje postavljeni Jorgačević na vreme pročitao. Novajlija među stativama posle toga nije imao naročitog posla, ali je sve vreme delovao budno i sigurno, baš kao i posle pokušaja Božinova, koji je iskoristio pogrešan pas inače pokretljivog i u par navrata lucidnog Ljajića, ali je naleteo na blokadu Kolarova. Nisu se ni gosti pretrgli u pretnjama golmanu. Koliko su bili sigurni u defanzivi, toliko im je falio bolji završni pas, pre svega s bokova, i(li) igrač više u napadu, u kojem je ponovo (u Pižonovoj omiljenoj 4-2-3-1 formaciji) bio samo jedan centarfor. Do finiša prvog dela meča, kada je prvo Kolarov iz prekida zaradio korner, a Petrović u akciji posle njega slabo reagovao na šest, sedam metara od gola.

Imali su Bugari u nastavku više loptu u svom posedu, ali ne i ideju šta s njom pred golom protivnika, za koji su pored Ljajića, Jorgačevića i Mirića u startnoj postavi do kraja zaigrala i ostala dvojica novih „orlova“ Radovanović i Trivunović. Poslednji je i „presudio“ ekipi Lotara Mateusa. Tridesetogodišnji vezista je svoje „vatreno krštenje“ u A timu ukrasio savršeno preciznom vazdušnom asistencijom sa centra terena, koju je Žigić vešto primio na grudi, pa je spustio na zemlju, a onda skroz zaboravljen od bugarske odbrane, s penaltika, poslao ispod golmana u mrežu (80. minut), pre nego što je u nadoknadi vremena bespotrebno dobio drugi žuti karton i pre ostalih završio u svlačionici.

Za zaslužen minimalac i miran zimski san, do nove provere sa Izraelom (5. februara na Bliskom istoku), tj. sledećeg kvalifikacionog duela za EP, sa Severnom Irskom (25. marta u Beogradu), u kojem bi u najjačem nacionalnom timu opet trebalo da vidimo silne startere zbog povreda ili loše forme prinuđenih da preskoče sinoćnji susret.

Pad na FIFA listi

Prema najnovijoj rang listi Svetske fudbalske federacije reprezentacija Srbije nalazi se na 25. mestu (828 bodova), što je za tri pozicije slabiji plasman u poređenju sa oktobrom. U poretku FIFA i dalje vodi aktuelni planetarni šampion Španija (1.920), a slede je Holandija (1.718), Brazil (1.493), Nemačka (1.489) i tako redom.

Karadžić „iza rešetaka“

Srpski navijači ovog puta nisu izazvali nijedan incident na stadionu i gradu, ali su nastavili kampanju protiv Tomislava Karadžića. Tačnije rečeno fan grupa „orlovi“, iza koje prema rečima predsednika Fudbalskog saveza Srbije stoje bivši selektor i reprezentativac, Radomir Antić i Savo Milošević, te predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac. Njeni članovi su meč pratili u majicama s likom prvog čoveka našeg fudbala iza zatvorskih rešetaka, često uzvikujući „Tole, odlazi“.

Petrović: Slatka pobeda

– Postojala je tenzija posle loših stvari koje su nam se desile u poslednje vreme, videlo se da su momci igrali u grču. Zato mi je ova pobeda još slađa, bez obzira na prijateljski karakter meča – izgleda da je laknulo našem selektoru Vladimiru Petroviću, za čiji pojam je Žigić „prestrogo isključen“.

Mateus: Nije loš rezultat

– Ne volim da gubim, ali mislim da rezultat nije loš. Igra Bugarske i Srbije takođe. Pred mojim igračima je lepa budućnost. Ponosim se njima – tvrdi Nemac Lotar Mateus na selektorskoj klupi Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari