Žigmanov čestitao 3. jul, Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je pripadnicima albanske nacionalne zajednice 3. jul, Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

„Njegovo sedište je u Bujanovcu, a sredstva za finansiranje rada Nacionalnog saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda“, naveo je Žigmanov, prenelo je ministarstvo kojim rukovodi.

Kako je rečeno, osim izdvajanja sredstava za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državni organi, različitih nivoa vlasti u Srbiji, izdvajaju finansijska sredstva za rad institucija koje su od značaja za albansku nacionalnu manjinu, kao i za projekte koji afirmišu kulturu i obrazovanje albanske nacionalne manjine i informisanje na albanskom jeziku.

Albanski jezik i pismo su u službenoj upotrebi u sve tri jedinice lokalne samouprave na jugu Srbije u kojima žive pripadnici albanske nacionalne manjine – Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Pripadnici albanske nacionalne manjine se školuju na svom jeziku na nivou predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja.

Informisanje na albanskom jeziku ostvaruje se posredstvom štampanih i elektronskih medija, kao i posredstvom većeg broja web-portala.

Pripadnici albanske nacionalne manjine ostvaruju svoja prava u oblasti kulture posredstvom učešća u kulturnim manifestacijama, kao i delovanjem kulturnih ustanova i udruženja, naveo je Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari