Žigmanov: Kontinuirano podizati svest o rodnoj ravnopravnosti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Povodom 11. juna, Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da treba kontinuirano podizati svest o važnosti ravnopravnosti muškaraca i žena u svakodnevnom životu, naročito u oblasti rada.

 

Ministar Žigmanov je ukazao da je tema rodne ravnopravnosti, kako je pokazalo poslednje objavljeno anketiranje u privatnom ekonomskom sektoru, od izuzetnog značaja za zaposlene, te da je platni jaz između muškaraca i žena i dalje jedna od prisutnih neravnopravnosti.

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, donetom 2021. godine, rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života, podsetio je Žigmanov i dodao da rodna ravnopravnost znači i jednake mogućnosti za ostvarivanje prava, korišćenje ličnih znanja i sposobnosti za lični razvoj i razvoj društva.

Žigmanov je najavio da će nova vlada, kao i prethodna, formirati Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Savet za rodnu ravnopravnost, a da će se pitanjima rodne ravnopravnosti baviti i ministarka bez portfelja Tatjana Macura, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari