Žigmanov: Mogući etnički ili verski razlozi napada ne smeju biti povod za mržnju ili nasilan odgovor 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da mogući etnički ili verski razlozi za napad na pripadnika Žandarmerije kod ambasade Izraela u Beogradu ne smeju biti povodom za nastanak mržnje ili druge nasilne odgovore.

Žigmanov je u saopštenju, u kom je osudio današnje ranavanje pripadnika Žandarmerije, naveo da je u osnovi svih religija, pa tako i islama, delotvorno mirotvorstvo, čovekoljublje, uzajamno poštovanje i tolerancija.

Ministarstvo je pozdravilo brzo otkrivanje identiteta počinioca, kao i potpunijeg konteksta tog zločina, navodeći da svaki akt nasilja zahteva nevosmislenu osudu celokupne javnosti, kao i otkrivanje i primereno kažnjavanje za vinovnike.

„Ova načela postupanja i delovanja organa vlasti u demokratskim društvima tim pre moraju biti doslednija i efikasnija u slučajevima kada postoje sumnje u etničku ili versku motivaciju počinjenog zločina, jer takvi akti nasilja potencijalno imaju trajnije negativne posledice po toleranciju u celom društvu“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari