Žigmanov: Način izveštavanja medija o izbeglicama utiča na ponašanje sredine u koju dolaze 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da je uloga medija u zaštiti izbeglica od nemerljivog značaja, jer način izvešvanja utiče na ponašanje stanovništva koje ih prima.

 

Istinito, blagovremeno i objektivno izveštavanje smiruje napetosti, doprinosi atmosferi tolerancije i solidarnosti, što posledično može da zaštiti živote ljudi, rekao je Žigmanov studentima i novinarima, učesnicima UNHCR-ovog treninga o medijskom izveštavanju o izbeglicama u Srbiji.

S druge strane, upozorio je, širenje ksenofobije, mržnje, netolerancije i straha na društvenim mrežama prema ovoj društvenoj grupi jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavamo.

„Svaka izgovorena javna reč, napisana rečenica, prikazan snimak… šalje poruku koja ima veliki uticaj i stvara atmosferu koja može ili da doprinose zaštiti ili ugrozi ljudska prava ove društvene grupe“, objasnio je Žigmanov, prenelo je ministartvo koje vodi.

On je istakao da je Srbija pokazala solidarnost i empatiju sa izbeglicama mnogo puta kroz svoju istoriju.

Podsetio je da je samo u poslednjem talasu izbeglica iz Sirije 2015. Srbija pružila pomoć za više od milion izbeglica koji su te godine prolazili na putu ka Zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari