Žigmanov: Prevazići jaz između osnovnog i srednjeg obrazovanja 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov izjavio je danas na konferenciji „Preporuke za institucionalizaciju programa mentorske podrške“ da je prelazak iz osnovnog u srednje obrazovanje izazovan za sve đake, posebno za osetljive grupe.

Kako se navodi u saopštenju, Žigmanov je rekao da zbog toga Ministarstvo i Fondacija za obrazovanje Roma rade na podršci kroz mentorski program, kako bi se smanjio jaz između rezultata obrazovanja romskog i neromskog stanovništva.

Program mentorske podrške odnosi se na srednjoškolce romske nacionalnosti i sprovodi se već 15 godina, tokom kojih je procenat odustajanja romske dece od srednjoškolskog obrazovanja značajno smanjen, dodaje se u saopštenju.

Žigmanov je naveo da pripadnici romske nacionalne manjine, pre svega žene, devojčice i povratnici, po sporazumu o readmisiji pripadaju jednoj od najmarginalizovanijih društvenih grupa u Srbiji i da im često nedostaje formalno obrazovanje i pristup javnim uslugama.

On je ocenio da se ova nacionalna manjina susreće i sa diskriminacijom i isključenošću sa tržišta rada.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović naglasila je da su sprovedene afirmativne mere koje su dovele do povećanja obuhvata romske populacije u vaspitno-obrazovni sistem Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari