tomislav žigmanovfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da Srbija pripadnicima nacionalnih manjina garantuje prava ratifikovanim međunarodnim dokumentima, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je na sastanku sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačem istakao da je na taj način ustanovljen institucionalni okvir za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta kroz sistem obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisma.

U Srbiji živi skoro 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine, naveo je Žigmanov, objasnivši da Srbija nastoji da stvori pretpostavke za očuvanje njihovog identiteta – od obezbeđivanja finansijskih sredstava za funkcionisanje Nacionalnog saveta, do prostora u medijima u kojima se može čuti ukrajinski jezik i u obrazovnom sistemu.

Žigmanov je istakao da Srbija neguje humanističke i demokratske vrednosti i uvažava jednakost, potrebe i interese nacionalnih manjina.

Kako je istakao, svaka nacionalna manjina ima svoje posebnosti kad je reč o broju, razvijenoj infrastrukturi i teritorijalnoj rasprostranjenosti, kao i različite potrebe, i dodao da se u skladu s tim grade politike.

Tolkač je poručio je da je ukrajinska zajednica u Srbiji zadovoljni načinom na koji su zaštićena njihova prava, kao i saradnjom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je dodao da Ukrajina i Srbija imaju dosta sličnosti kad je reč istoriji, višenacionalnom sastavu i evrointegracijskom procesu, i naglasio da će Ukrajina nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministarstvo je prihvatilo da bude domaćin studijske posete delegacije Ukrajine kojoj bi bili predstavljeni normativni okvir, institucionalna rešenja i praktični primeri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji, sa ciljem unapređenja društvenog položaja nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari