Žigmanov u Ženevi: Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov je danas u Ženevi kazao da je Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava, saopštio je njegov kabinet.

On je to naveo u obraćanju članovima Saveta UN za ljudska prava, u okviru završnog dela „Univerzalnog periodičnog pregleda“ (UPR),“ gde je uspešno usvojen izveštaj o Srbiji“.

„Srbija je spremna da i dalje unapređuje ljudska prava, a kao država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi i kao članica UN-a, posvećena univerzalnim vrednostima na kojima se UN temelji“, kazao je Žigmanov.

Zahvalio se svim državama članicama UN-a „na interaktivnom dijalogu i konstruktivnim preporukama“, piše u saopštenju.

Izrazio je zadovoljstvo što Srbija posvećenost procesu UPR pokazuje tako što je već neke od preporuka realizovala a neke započela da realizuje.

Dodao je da je među njima najznačajnija, na međunarodnom nivou zaštite, potvrđivanje Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

U dijalogu je učestovalo 16 država članica UN, Populacioni fond UN i više nevladnih i međunarodnih organizacija „koje su pozdravile posvećenost Srbije vrednostima i principima UN i procesu UPR“, prenelo je ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

U saopštenju piše da je predsedavajući Saveta, Vaclav Balek (Václav Bálek) uputio čestitke Srbiji na uspešnom učešću u procesu UPR-a, kao najsveobuhatnijeg nadzora nad stanjem ljudskih prava u državama članicama UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari