Žigmanov: Uskoro izrada plana aktivnosti za primenu rodno osetljivog jezika 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da će to ministarstvo zajedno sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost početi izradu plana aktivnosti primene rodno osetljivog jezika.

„U proces pripreme za izradu plana aktivnosti uključiće se i ministarstva prosvete, kulture, informisanja i telekomunikacija, kao i nadležni odbori Skupštine Srbije“, rekao je Žigmanov u Novom Pazaru, gde je održan društveni dijalog na temu „Kako do rodno senzitivnog jezika“.

Na dijalogu u Novom Pazaru predstavnici tamošnje akademske zajednice, lokalne vlasti, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, nevladinih organizacija i drugi zainteresovani izneli su, prema saopštenju ministarstva, različite i suprotstavljene stavove o rodno osetljivom jeziku.

Žigmanov je ocenio da je tema rodno senzitivnog jezika izazvala niz oprečnih stavova i mišljenja u javnosti i da će ministarstvo pažljivo slušati sve relevantne aktere i beležiti sve argumente.

Deo javnosti i Srpska pravoslavna crkva smatraju da rodno osetljivi jezik predstavlja „grub oblik nasilja nad srpskim jezikom i njegovom književnojezičkom normom“, i traže njegovo ukidanje.

Rodno osetljiv jezik je jezik u čijoj se pisanoj i usmenoj upotrebi afirmiše princip rodne ravnopravnosti u društvu i stavlja akcenat na prepoznavanje i vrednovanje rodnih razlika u jeziku, odnosno korišćenja naziva profesija u ženskom obliku, poput: doktorka, lektorka, psihološkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari