Žika Šarenica: Ne sećam se da je Vesić pričao o politici 1Foto: Stanislav Milojković

Kandidat za odbornika Živorad Nikolić ugostio je proteklog vikenda u svojoj emisiji „Žikina šarenica“ kolegu kandidata Gorana Vesića, čime je prekršeno više propisa.

To je navela organizacija Transparentnost Srbija dodajući da očekuje od REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije, kojima su ukazali na nedozvoljeno ponašanje voditelja, pravovremenu reakciju. Popularni voditelj Žika Šarenica, pak, tvrdi za Danas da nije prekršio nijedan propis i da je Gorana Vesića pozvao u emisiju isključivo kao dobitnika Svetosavske nagrade.

– To nije bila politička priča. Čovek je dobio Svetosavsku nagradu i mi smo predstavili dobitnike iz cele Srbije, uključujući i Vesića. Nisam razumeo da je to zabranjeno i ne znam šta je tu toliko problematično – pita Nikolić. Na našu konstataciju da je gradski menadžer hvalio gradsku vlast i pričao o njenim uspesima i planovima, Nikolić kaže da se ne seća da je bilo reči o politici, te da je Vesić uglavnom pričao o školama.

– Govorili smo o Svetom Savi i brojnim školama u Srbiji, čiji učenici su nam bili gosti. Nismo pričali o politici. Vesić je dobio značajnu nagradu i to je jedini razlog zbog koga je pozvan u emisiju – ističe Živorad Nikolić.

Sa druge strane, Transparentnost Srbija navodi da je emisija „Žikina šarenica“, emitovana 27. januara, bila je posvećena Svetom Savi, ali da Goran Vesić, iako ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade, nije gostovao u tom svojstvu, već kao gradski menadžer.

Nikolić i Vesić zajedno su konstatovali da je manifestacija „Božićno seoce“, organizovana ispred Hrama Svetog Save izuzetno uspela, a gradski menadžer je, nakon što je ponovio priču o broju turista u Beogradu u decembru, govorio o potrebi da se organizacije i manifestacija u januaru namenjena „našoj deci i ljudima“. Potom je Nikolić konstatovao da je Grad i ove godine dosta pažnje posvetio obnovi škola, što je Vesić potvrdio i otkrio da su obnovljene dve škole. Naredna tema bila je promena mreže škola, urađena zajedno sa Ministarstvom. Vesić je objasnio šta je promena mreže donela: prošle godine je obavljena u dve, a ove godine se planira u šest škola, prenamena dela prostora za obdaništa. Vesić i Nikolić su na kraju predstavili i Fond za mlade talente.

Podsetimo, list Danas je pisao da se RTS obratio REM-u sa pitanjem da li Živorad Nikolić, kao kandidat za odbornika na listi SNS-a, može i dalje da vodi svoju emisiju, a od ovog tela je dobio „zeleno svetlo“ uz obrazloženje da je „Žikina šarenica“ emisija zabavnog, a ne političkog karaktera.

Transparentnost Srbija ističe da je ovakvom odlukom REM prekršio Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje koji propisuje da se „funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje pojaviti u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“.

– Ali, čak ako bi moglo biti sporno sme li Nikolić da se pojavljuje kao voditelj, evidentno je da su Vesićevim gostovanjem prekršeni i Zakon o izboru narodnih poslanika i Pravilnik. Iako je kandidat za odbornika u svojstvu voditelja zabavnog programa izbegao da imenom ili funkcijom najavi svog gosta, inače kandidata za odbornika, Vesić je bio potpisan – naglašava Transparentnost Srbija.

Istog mišljenja je i profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski.

– Ovde je reč o zloupotrebi programa, ali i o kršenju Pravilnika u kojem piše da nije dopuštena prikrivena promocija u periodu predizborne kampanje. REM je prekršio sopstveni pravilnik kada je odgovorio RTS-u da Žika Nikolić može i dalje da vodi svoju emisiju – kaže Veljanovski za Danas. On podseća da oni koji se na listama nalaze kao kandidati ne mogu da vode emisije, da budu u ulozi novinara ili reportera, bez obzira na vrstu sadržaja.

– Javni medijski servis i Regulatorno telo za elektronske medije bi trebalo da budu dva najača oslonca nezavisnosti medija od uticaja politike, ali se na ovom primeru vidi da je njihova nezavisnost apsolutno podrivena, odnosno da ne postoji. Oni sinhronizovano rade u interesu vlasti – zaključuje Veljanovski.

Mišljenje o gostovanju Gorana Vesića u emisiji „Žikina šarenica“ juče nismo mogli da dobijemo od direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, jer nisu odgovarali na naše pozive.

Neubedljivo objašnjenje

– Pitanje je na osnovu čega je REM zaključio da se emitovanjem Žikine šarenice ne krši Pravilnik, jer citirani razlozi da se emisija emituje dugi niz godina)i da nije moguće tehnički odvojiti pokrivanje Beograda od ostatka Srbije, ne zvuče ubedljivo – navodi Transparentnost Srbija.

Pravilnik

Zabranjeno je tokom predizborne kampanje emitovati igrane, dokumentarne, zabavne ili druge slične programske sadržaje u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat“. Potpisan i najavljen ili nepotpisan i nenajavljen. Jedini izuzetak odnosi se na programske sadržaje koji su proizvedeni najmanje jednu godinu pre nego što su izbori raspisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari