Nakon svega što nas je pratilo tokom ove godine, pre svega vremenske neprilike i velike štete od letošnjih poplava, ali i havarije na trafou TE „Kostolac B“ i bageru „2000“, Kostolac je ipak spreman za zimsku proizvodnju uglja i električne energije, potvrdili na nedavnom zajedničkom sastanku tehničkog menadzmenta kompanije i Direkcije za proizvodnju EPS-a.

Trenutno su na mreži tri bloka ukupne snage 650 megavata, a očekuje se da do kraja godine na mreži bude i blok B, čija je revitalizacija u završnoj fazi. Činjenice govore da su najveće napore ove godine imali rudari, ali su upkos polavljenom zapadnom delu ležišta uglja sa delom mašina uspeli da održe proizvodnju uglja svo vreme, izuzev pet dana nakon prvog poplavnog talasa 23. jula. Za zimsku proizvodnju najavljena je stabilna proizvodnja uglja i trenutne zalihe otkrivenog uglja nešto više od 2,5 miliona tona, na deponiji termoelektrana lagerovanog ima, nešto više 400 hiljada tona, daje sigurnost da će električna energija iz Kostolca ići redovno i sa maksimalnim angažovanjem proizvodnih kapaciteta. Do kraja zimskog perioda biće otkriveno još 2,5 miliona tona uglja. Pored toga toga biće izvučeno i milion tona koji su trenutno ispod mulja.

Ipak, ne treba zaboraviti da će sanacija ležišta, čišćenja od 800 hiljada kubnih metara mulja sa ležišta trajati i da će se trenutno zatrpanih milion tona uglja u ležištu izvaditi do kraja zimskog perioda, jasno govori da se ovom poslu pristupilo planski, sistematski i da je to činjenica koja daje sigurnost u ovoj oblasti. Na pomenutom sastanku, Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja, zvanično je dao plan da se tokom zimskog perioda, do kraja marta proizvede 4,5 miliona tona uglja, što je dovoljno za rad sva četri bloka sa maksimalnim opterećenjem. I drugi segmenti ovog plana su postavljeni jasno, a to je dalja intenzivna proizvodnja otkrivke, ali i uporedo sprovođenje plana sanacije jalovišta i stabilizacija na projektovanim ciljevima.

Sve u svemu, naša kompanija je u ovog godini koja je bila puna kriznih situacija, uspela je da u saradnji sa direkcijama i stručnjacima EPS-a, relevantnim naučno – istraživačkim ustanovama, a najviše oslonjena na svoj stručni kadar, razreši gotovo sve probleme i vrati se na staze sigurne i pouzdane kompanije u oblasti proizvodnje uglja i električne energije. Time je i postavljena poslovna politika položila jedan od ispita, a veliki ispit biće ova zima i održavanje stabilnim svih proizvodnih kapaciteta. Doduše, nebu se više ne veruje, pa su usvojeni novi prioriteti u oblasti projektovanja rizika, što su i glavni ciljevi u narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari