Vlasti Zimbabvea pozdravile su juče neuspeh rezolucije Saveta bezbednosti UN o uvođenju nove runde sankcija toj državi zbog nasilja koje je zavladalo nakon prvog kruga predsedničkih izbora, ističući da to predstavlja trijumf nad rasizmom i uplitanjem u unutrašnje stvari jedne države.

Vlasti Zimbabvea pozdravile su juče neuspeh rezolucije Saveta bezbednosti UN o uvođenju nove runde sankcija toj državi zbog nasilja koje je zavladalo nakon prvog kruga predsedničkih izbora, ističući da to predstavlja trijumf nad rasizmom i uplitanjem u unutrašnje stvari jedne države. Rezolucija nije doneta jer su Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti stavile veto na taj dokument, a protiv su bile još četiri države. Južna Afrika je, takođe, pozdravila odluku UN, navodeći da je u skladu sa opredeljenjem Afričke unije za podsticanje dijaloga između vodećih partija u toj državi, stranke ZANU-PF, koju predvodi predsednik države Robert Mugabe i Pokreta za demokratske promene (MDC), najveće opozicione partije. „Smatramo da bi uvođenje sankcija zaista negativno uticalo na pregovore između političkih partija u Zimbabveu“, navodi se u saopštenju vlade Južne Afrike.
Nasuprot tome, Britanija i SAD izrazile su nezadovoljstvo zbog neuspeha incijative. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband optužio je Rusiju i Kinu za dvostruku igru, budući da te dve države nisu odbacivale mogućnost da će podržati rezoluciju. Štaviše, Britanija i SAD dovele su u pitanje članstvo Rusije u Grupi osam zbog takve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari