Temperatura je prava zimska, a sneg i led polako okivaju ribolovačke terene, naročito one zatvorenih voda i kanale. Grabljivice su sve gladnije, kao i ribolovci koji pokušavaju da obezbede riblju „sirovinu“ za nastupajuće slave i praznike.


Ako volite da lovite štuku, svakako se opredelite za neko od mesta na Velikom bačkom kanalu u Malom Staparu. Kao mamac joj ponudite neki od voblera. Odlično radi sitnija babuška na standardne mamce na Novom kanalu, dok se na Lelcu lovila deverika na crviće, a kod Kule se peca bodorka, na isti mamac. Na DTD kanalu kod Novog Sada lovi se „plovkarenjem“ na sitnog kedera bucov, a istom metodom lovio se i sitan smuđ. Inače, na picu, na Dunavu, pokrenuo se i som koga su hvatali na varalicu. I u okolini Neština love smuđa, a na Susečkom kamenu – bucova. Slično je i kod Čortanovaca, Beške i Krčedina – lovio se smuđna parče i belog kedera. I na dunavskim terenima kod Sombora i Apatina lovi se smuđna parče ili belog kedera, dok su ga varaličari pecali na krupnog šeda ili tvister. Na ovim terenima lovljen je i krupan som na sitnog kedera ili na snop glista, rovca i durdubaka. Lovljena je i bela riba, a povremeno je pecan i šaran, dok smuđaroši u okolini Neština love smuđa, a na Susečkom kamenu – bucova.

Smuđje lovljen i u Novom Sadu i okolini, na sitnog kedera pecana je i štuka, a solidno je radila i bela riba, na klasične mamce. Sitan smuđkamenjar lovljen je i u Karlovačkim vinogradima. Arkanj i Koviljski rit su u znaku štuke koja se dobijala na kedera i varalicu, ali i bela riba koja jede crviće i hleb. Slično je i na lajzu gde se osim bodorke lovi bela riba i bandar, na crviće, dok štuka uzima kedera. Nešto krupniji primerci štuke lovljeni su kod Slankamena, i na Dunavcu kod Balegiša, dok se na Dunavu kod Krčedina, na hranjenim mestima, povremeno javljao i šaran. Inače, smuđa love i na Jugovu i oko „gasovoda“, muvanjem mrtvog kedera ili džigovanjem tvistera jarkih boja. Tako je bilo i na terenima oko Gročanske ade i oko Smedereva gde se lovio krupan smuđa i štuka koja je dolazila na keder, ali ne i na varalice. Inače, na Dunavu kod Banatske Palanke lepo radi na sitnog belog kedera i parče smuđ, dok se na Neri i Karašu sve bolje love som i smuđi to na rovca ili kedera. Za to vreme, na Brzom Dunavcu kod Kličevca lovi se babuška, kao i na Mlavi kod Starog Kostolca lovljena je takođe krupna babuška na klasične mamce. I na Moravi u okolini Požarevca ribolovci lepo prolaze u lovu klena na filet, glistu i sitne varalice, a iznad Ljubičevskog mosta peca se i smuđ, na kedera ili voblere.

I na Dunavu kod Čibuklije love krupnog smuđa, dok je kod Golupca na kedere i parče radio sitan smuđi uz obalu na voblere – još sitnija štuka. A krenuo je i som i krupniji šaran. Podjednako dobro radi na prirodne mamce kao i na varalice. I na terenima oko Donjeg Milanovca i Kladova love povremeno soma na vodeni cvet ili na durdubaka, dok je u Ramu hvatana babuška, a na kedera – štuka. I na terenima u Vršcu i okolini pecao se smuđ, naročito na DTD kanalu i ispod brane kod Kajtasova. I u Velikom Gradištu uporni smuđaroši muvanjem kedera ili otežanim silikoncem pokušavaju da prevare ponekog smuđa, ali im to sve ređe polazi za rukom. Međutim, na ovom delu Dunava solidno radi deverika, bodorka i šljivar, dok se na snop glista ili riblji filet zaletao manić. I na Dunavu u blizini Beograda kod Ušća i oko Višnjičke banje i Grocke lovio se smuđmuvanjem kedera, a nešto slabije je uzimao riblji filet, dok se manićpecao na snop crvene gliste ili sitnog belog kedera.

Na spletu PKB kanala, kao i kanalima blizu Zrenjanina solidno radi većina riba. Najinteresantniji su Belo blato, te stari Begej i kompleks terena koji čine „Carsku baru“. Na ovim ribolovačkim terenima odlično je radila krupna babuška na glistu ili hleb (sastavljen od pšeničnog i sojinog brašna), a pored ovih riba, na crviće i glistu lovila se bodorka i krupan bandar. Bilo je i ulova štuke, ali su primerci bili jedva nešto iznad „mere“, mada su dolazili na kedera. I na kanalima Vage, Belanoša, Pačareza, Kišvare ili „Petice“ ovih dana lovljena je sitnija štuka na srednjoroneće voblere ili otežali „lusox“, dok su statičniji ribolovci takođe imali posla dok su čekali štuke na bodorku, crvenperku i babušku. I na Opovačkom Dunavcu solidno radi štuka, a lovi se i krupna babuška kao i bodorka i bandar. Inače, na terenima u Ivanovu odlično radi i bela riba i štuka. I na jezeru Ade Ciganlije povremeno je radila štuka, a i bela riba dolazi na standardne mamce. Na Savi, na potezu između Ostružničkog mosta i Makiša javlja se som, a varalicom je, uz obalu, lovljena štuka, ali i bucov koji je uzimao sitnog voblera i veštačke mušice (belu ili crvenu ili kombinaciju obe), otežane „panjićem“ ili vaser kuglom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari