Ne smanjuje se broj migranata koji iz Sirije i Avganistana svakodnevno iz pravca Makedonije stižu u Srbiju kod Preševa. Taj broj iznosi između 1.500 i dve hiljade. Prva pomoć migrantima se ukazuje u prihvatnom kampu u selu Miratovac nadomak granice sa Makedonijom.

– Migranti se žale na iscrpljenost i hladnoću. Trudimo se da im obezbedimo toplu odeću i jesenju obuću – navodi Ahmet Haljimi iz Crvenog krsta u Preševu, čiji su volonterski timovi prisutni od samog početka migrantske krize juna ove godine.

 

Prioritet će biti stvaranje uslova za prihvat migranata u toplim prostorijama, jer šatori se teško zagrevaju, pogotovu na konstantno vlažnom terenu kakav je onaj u Miratovcu gde se nalazi šatorski prihvatni kamp.

Očekuje se da će i u Miratovcu biti podignuto nekoliko privremenih montažnih objekata za prihvat migranata, naročito u vreme kišnih dana, a i tokom predstojeće zime. U Preševu će narednih dana biti otvoren poseban objekat za smeštaj žena i dece u prostorijama bivše Duvanske industrije, a u sastavu prihvatnog centra, gde se i obavlja registracija migranata pre nego što nastave put.

– Imamo dovoljne količine hrane, a dnevno se podeli oko 1.700 suvih obroka, dok najmlađima dajemo i dugotrajno mleko. Dele se i higijenski paketi, a s jesenjim vremenom smanjen je rizik od pojave neke od zaraznih bolesti, mada to nismo registrovali ni u vreme najvećih vrućina i velikih gužvi kada je ovde bilo i po pet hiljada ljudi – pojašnjava Haljimi.

Carina: Stanje normalizovano

Beograd – Uprava carina saopštila je juče da je putnički i teretni saobraćaj posle otvaranja graničnih prelaza Mosta Bačka Palanka, sa hrvatske stranke Ilok, i Bezdan, odnosno Batina, u najkraćem roku normalizovan. Na graničnom prelazu Batrovci saobraćaj se odvija bez ikakvog zastoja i čekanja, a kolona duga oko 20 kilometara, formirana usled višednevnog zastoja, sanirana je za nešto više od 24 časa. Za saobraćaj su još zatvoreni prelazi Horgoš 2, Sot, Ljuba i Neštin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari