Zrenjaninski Žitoprodukt, koji je danas u stečaju, raspolaže vrednim kulturnim dobrom koje se nalazi u centru Perleza.
U Svetosavskoj ulici broj 14, u okviru istorijske celine ,,Centar Perleza”, nalazi se stari mašinski mlin podignut početkom 20. veka.
Iako mlin već nekoliko decenija nije u funkciji, njegove mašine, poznatije kao valjne stolice, nalaze se u dobrom stanju.
Rešenjem Muzeja nauke i tehnike, zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina utvrđena је za kulturno dobro.
„Reč je o autentičnom i vrednom industrijskom nasleđu, pogotovo kad se uzme u obzir da je u Vojvodini, a u Srbiji pogotovo, preostalo malo mašinskih mlinova, posebno onih sa očuvanim „mašinama”. Naime, mlinovi sličnog kapaciteta koji su u radnom stanju,. poslednjih godina su prava retkost“, opis je perleškog mlina mr Rifata Kulenovića iz Muzeja nauke i tehnike.
Zbirka se sastoji od pet mašina, nemačkih proizvođača MIAG i SECK koji spadaju u najkvalitetnije proizvođače mašina za mlevenje korištenih u mlinovima kapaciteta mlevenja do deset vagona žita na 24 časa.
„Mašine su mlele pšenicu, kukuruz i raž. U kućište svake valjne stolice smeštene su paralelno dve zasebne jedinice za mlevenje. Osnovni princip mlevenja u ovom tipu mlina je da se žito i kukuruz prerađuje u brašno, griz ili mekinje bazirajući rpoces na valjnim stolicama“, opisao je rad mlina u Perlezu Filip Himel, tehnolog koji je nekada radio u njemu.
Na osnovu istorijskih podataka, parni mlin je podignut 1894. godine a mašine postavljene u rad u drugoj ili trećoj deceniji dvadesetog veka.
Tokom 1936. godine je bio registrovan kao „Reform” mlin G .V. Hausl Perlez. Nakon nacionalizacije sprovedene posle Drugog svetskog rata, mlin je postao deo Žitoprodukta
Mlin se nalazi u okviru celine ,,Centar Perleza” koja je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro. Vrednost kulturnog nasleđa Perleza čini i njegova industrijska zaostavština.
Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.