Predsednik Venecuele Ugo Čaves negirao je glasine da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano i u telefonskom javljanju koje je prenosila državna televizija poručio svojim sunarodnicima da se, ako Bog da, sutra vraća u domovinu sa Kube, gde je u martu operisan. Moramo se, naglasio je Čaves, naviknuti na podmetanja o mojoj smrti. „To je sastavni deo psihološkog rata koji se vodi protiv naše zemlje. Prljavog rata“, rekao je lider Venecuele.


Čaves je poručio i da planira ponovo da dođe u Havanu na još jedan tretman zračenja zbog raka. Našalio se rekavši da bi neki možda želeli da ga vide u trci na sto metara ili kako igra košarku: „Hej, ne sada. Dozvolite mi da se oporavim“. Ovo je Čavesovo prvo javljanje za državnu televiziju od kada je otputovao u Havanu 14. aprila. Čaves je tokom boravka na Kubi navikao svoje pristalice da im se gotovo svakodnevno obraća putem Tvitera porukama „uspećemo“, „istrajaćemo“, „pobedićemo“. Otud je pauza u javljanju od više od nedelju dana pokrenula tračeve da umire ili je možda mrtav.

Brže bolje se oglasio Andres Izara, ministar informisanja, rečima da je opozicioni kandidat mrtav, politički, a ne Čaves. Izara je uveravao javnost da vrlo aktivno pomaže Čavesu oko radničkih i ekonomskih pitanja. Na ove opaske oglasio se putem društvene mreže i opozicioni kandidat Enrike Karpiles kritikujući Čavesovu poruku sa Tvitera da je na Kubi potpisao zakon o socijalnim reformama. „Da li se Venecuelom upravlja preko Tvitera“, napisao je Kapriles i prokomentarisao da se Čaves sprda sa narodom.

Čavesa, koji je na vlasti od 1999., u oktobru čeka teška borba za novi predsednički mandat. Prema istraživanjima javnog mnjenja, Kapriles, zajednički kandidat opozicije koju podržava Vašington, ima prednost u odnosu na Čavesa. Postoperativno lečenje zračnom terapijom na Kubi Čaves je započeo krajem marta pošto mu je u februaru uklonjen tumor. Prvi put je operisan krajem juna prošle godine nakon čega je podvrgnut lečenju hemoterapijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari