Živa slika, robot koji crta, "mobilni toalet tron", izumi su subotičkih đaka (FOTO) 1Projektna nedelja u Subotici, foto: J. Patarčić

Živu sliku, crtajućeg robota, CNC glodalicu i mnoge druge projekte predstavili su kreativni i inovativni subotički đaci na ovogodišnjoj Projektnoj nedelji, koja se održava u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”.

Puna fiskulturna sala dovoljno govori o tome kolika je zainteresovanost za ovu manifestaciju, na kojoj je predstavljeno ukupno 70 projekata koji su dela ruku učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Jedan takav osmislili su Dario Bošnjak i Dario Vojnić Hajduk, učenici Politehničke škole, koji su od klasičnog držača za toalet papir napravili “Mobilni tron”, opremljen držačem za mobilni telefon, raznim nastavcima za punjenje telefona, blutut zvučnikom i bežičnim internetom.

“Na ideju sam došao tako što svaki dan ja, moji drugari i ukucani, dakle svi idemo na toalet sa mobilnim telefonom i često mi se desi da mi je telefon prazan, da nemam gde da ga držim. Hteo sam da napravim nešto što je praktično, što mogu da stavim u toalet i da ima svoju primenu, a da opet ne bude klasično”, objasnio je Dario Vojnić Hajduk.

Za realizaciju ove ideje bilo im je potrebno oko mesec dana, a za primenu “Mobilnog trona” dovoljno je samo da u kupatilu postoji utičnica.

“Potrebno je da se uključi u struju pomoću štekera. Dakle, nisu potrebne baterije niti bilo šta dodatno, samo utičnica”, naglasio je Dario Bošnjak.

Živa slika, robot koji crta, "mobilni toalet tron", izumi su subotičkih đaka (FOTO) 2
„Mobilni tron“, foto: J. Patarčić

Još impresivniji projekat predstavili su učenici Osnovne škole “Matija Gubec” iz Tavankuta, električno vozilo “Noddy” koje su napravili na vannastavnim aktivnostima.

Kako je objasnila Nađa Kopilović, učenica ove škole, električni pogon za vozilo dobili su od jedne škole iz Austrije, a šasiju od druge škole iz Slovenije, dok su za izgled vozila održali konkurs na kojem je pobedio model “Noddy”.

“Napravljen je kao današnji električni trotineti, odnosno pokreće se na taj mehanizam i zato imamo peti točak iza autića. Kada gurnemo čoveka koji je unutra, on pritisne gas i tako se kreće”, kazala je Nađa, dodavši da je u njegovoj izradi učestvovalo 15 učenika osmog razreda, a da su veliku pomoć imali od nastavnika tehničkog Branka Stantića.

“Imamo i pojas, za svaki slučaj, jer je bezbednost na prvom mestu. Imamo kočnicu i ručnu, čak i RGB da bude što moderniji auto sa svetlima”, dodala je Nađa Kopilović.

Živa slika, robot koji crta, "mobilni toalet tron", izumi su subotičkih đaka (FOTO) 3
Električno vozilo „Noddy“, foto: J. Patarčić

Među inspirativnim projektima je i “Čovek sa svetlim umom” učenika Politehničke škole, kojim su želeli svojim vršnjacima da upute poruku da je ključ uspeha u znanju.

“Naš projekat uglavnom služi da podstaknemo mlade da pametni, odnosno svetli um mogu da steknu samo učenjem, znanjem i edukacijom i da će im posle završene srednje škole tako biti lakše da postignu životne ciljeve”, rekao je Filip Vuković, učenik Politehničke škole.

Živa slika, robot koji crta, "mobilni toalet tron", izumi su subotičkih đaka (FOTO) 4
„Čovek sa svetlim umom“, foto: J. Patarčić

Projektna nedelja je manifestacija koju od 2007. godine organizuje Tehnička škola “Ivan Sarić” uz podršku Poslovnog inkubatora Subotica, a koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učenika koji se sa svojim projektima takmiče u pet različitih kategorija.

Budući da mogu da ih izrađuju pojedinačno ili grupno, ove godine je u realizaciji 70 projekata učestvovalo čak 150 subotičkih đaka.

“Projektna nedelja je jedinstvena manifestacija koja postoji samo u Subotici, a čiji je cilj da afirmiše i promoviše kreativnost i invetivnost učenika osnovnih i srednjih škola grada Subotice i okoline”, rekao je direktor škole Željko Rajčić.

 

Svečano zatvaranje manifestacije i dodela nagrada najboljim projektima u svojim kategorijama biće sutra u 12 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari