U organizaciji nevladine organizacije „Tara“ upravo je završen projekat „Živi zdravo bez droge, koji je imao za cilj podizanje nivoa svijesti o značaju fizičkih aktivnosti. Druženja mladih su realizovana u okviru četiri kampa u kojima je učestvovalo 100 učenika osnovih i srednjih škola iz Pljevalja. Kampovi su održani na Kosanici, u Bukovici, Tari i na Žabljaku Djeca su edukovana o značaju zdravijeg načina ishrane, redovnog vježbanja, kao i pogubnosti droge.


Fizička aktivnost je najznačajniji faktor postizanja i održavanja zdravlja u svim njegovim aspektima -fizičkom, intelektualnom, emocionalnom i kao stil života povećava kvalitet življenja na svim područjima. U okviru projekta realizovana su predavanja za učenike i roditelje osnovnih i srednjih škola na selu i u gradu na temu prvencije narkomanije. Koristeći razne forme predavanja i predavače iz reda profesionalnih lica, nastavnog osoblja i učenika, edukovan je veliki broj učenika za aktivno djelovanje u borbi protiv narkomanije u školi i van nje. Rukovodilac projekta Miloje Kljajević, izvršni direktor NVO „Tara je zadovoljan onim što je do sada postignuto i očekuje i dalje podršku za unapređenje zdravih stilova života, naročito kod omladine.

– Djeca su sve više i skoro na svakom mestu u neposrednom dodiru sa drogom i onima koji im tu drogu nude.Van kuće ih je teško zaštititi, a nemoguće ih je potpuno izolovati. Zato im se mora na vrijeme ukazivati i bezbroj puta, kroz razgovor, ponavljati o opasnostima van kuće i kako te opasnosti izbjeći. Pogotovo je važno pravilno informisati učenike seoskih osnovnih škola, jer će oni nastaviti školovanje u gradu i ako ne budu na vrijeme upoznati sa opasnostima koje im prijete lako mogu biti plijen raznih dilera koji nude psihoaktivne supstance, rekao je Kljajević. Srednjoškolka Ana Damjanović, koja već nekoliko godina prisustvuje predavanjima na ovu temu i kao vršnjački edukator često drži predavanja na radionicama u osnovnim školama, kaže da je fizička aktivnost najbolji način da se živi zdravo.

– Šetnja je aktivnost koju mnogi preporučuju, zbog zdravlja, zbog opuštanja, zato što je prijatna i nije naporna. Fizički aktivne osobe su bolje raspoložene, zadovoljnije sobom, u boljoj kondiciji i bolje reaguju na stres, ističe ona. Na kampu u Bukovici je bilo posebno zanimljivo, jer su sa osnovcima iz Pljevalja bili i direktori osnovnih škola iz Pljevalja, Kosanice, Odžaka i Kruševa. Srdačnom dobrodošlicom goste je pozdravio direktor Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo u Bukovici Bogdan Dubljević. Projekat je završen manifestacijom Mostovi spajaju ljude, koji već četvrtu godinu organizuje NVO „Tara u saradnji sa Turističkom organizacijom Pljevlja i opštinom Pljevlja. Manifestacija je počela književnom večeri u školi u selu Đurđevića Tara, a nastavljena sjutradan na Kljajevića luci u neposrednoj okolini mosta na Tari, a potom i na samom mostu. Suorganizator ove već tradicionalne manifestacije je Organizacija žena Crne Gore. Na manifestaciji je učestvovao veliki broj nevladinih organizacija, posebno onih koje se bave izradom suvenira. U kulturno zabavnom programu učestvovali su: KUD Volođa, mažoretkinje iz Tivta, paraglajderi i biciklisti a rafteri su organizovali i promotivni rafting na Tari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari