U Novi Pazar je stigao pre nešto više od godinu dana kako bi pojačao konkurenciju između stativa. U to vreme neprikosnoven na golu ,,plavo – belih“ beše ljubimac navijača Danilo Pustinjaković. Izgledalo je da će Vladana Đogatovića nastaviti da prati sudbina s kojom se većsuočio u Javoru i Radničkom iz Kragujevca, kada su treneri više verovali Igoru Bondžuliću, Damiru Kahrimanu i Ognjenu Čančareviću. Po odlasku Pustinjakovića činilo se da dolazi njegovih pet minuta. Ipak, poverenje trenera Ivanovića, zatim i Milovanovića dobijaju Ristić, a potom i Ramović.

Bilo je potrebno da ova dvojica prime 14 golova da bi priliku dobio Đogatović. Od Kup utakmice s Partizanom ( septembar prošle godine 0 : 3 ) večiti drugi postaje prvi golman s malim izgledima da ga neko do kraja ovog prvenstva pomeri sa te pozicije. Danas ne postoji niko u Novom Pazaru ko vam neće reći da je Đogatovićjedan od najboljih igrača tima u prvoj superligaškoj sezoni. Po ko zna koji put oduševio je svojim odbranama na prolećnoj premijeri u duelu s Partizanom. Onda je naišao nešto lošiji dan u meču s Vojvodinom, da bi veću utakmicama sa Javorom, Smederevom i BSK, kada je fenomenalno sprečio Savkovića da u 40. minutu postigne pogodak za Borču, ponovo bio jedan od najzapaženijih pojedinaca u timu Novog Pazara.

Da li se može poželeti bolji početak sezone od onog kakav ste Vi imali?

Izgarali smo na terenu u meču s Partizanom i to nam je donelo dragocen bod. Ne samo što smo zaustavili njihovu pobedonosnu seriju nego smo stekli i ogromno samopouzdanje, koje nam je donelo još jedan veliki bod na Banjici i tri u susretu sa Javorom. Stvarna vrednost tih bodova još nije toliko vidljiva na tabeli, ali će dalji tok prvenstva pokazati kolika je njihova veličina. Jedino bih voleo da što pre zaboravim poraz od Vojvodine. Čini mi se da smo kasno postali svesni da je naš san o velikim dometima u ovoj ligi bio nerealan. Svaka sledeća utakmica nam je biti ili ne biti. U takvoj atmosferi nije lako igrati, ali ima i to svojih draži, posebno kad vidite da možete da se nosite i sa najboljim ekipama.

Poslednji mečsa Partizanom pokazao je da su dueli sa našim najboljim klubovima za Vas posebno inspirativni. Na toj utakmici odbranili ste ono što je moguće, a bilo je i gotovo čudesnih intervencija?

Bila je to izuzetno važna utakmica. Prvo kolo, pun stadion, veličina protivnika, sve to stvaralo je dodatni pritisak kod svih igrača. Golmanima neretko čitavu sezonu zna da odredi početna utakmica. To je bio i razlog više za zadovoljstvo posle osvojenog boda. Nikad nisam imao problem sa motivacijom i koncentracijom za mečeve sa najboljim klubovima. Tako je bilo i u Javoru i Radničkom, drago mi je što se ni u Novom Pazaru po tom pitanju ništa nije promenilo. Privilegija za svakog fudbalera je kad igra protiv Partizana, Zvezde, kad im pogodi mrežu ili ih onemogući da dođu do bodova. Iskreno, lako je pričati kad izvučeš pozitivan rezultat iz tih duela. Uvek mi je na umu da su to timovi, koji snagom i kvalitetom mogu da usmere karijeru svakog fudbalera i put stranputice. I dalje sam optimista i verujem da i pored nerešenog rezultata sa BSK imamo realne izglede da i sledeće sezone igramo Jelen superligu.

Dugo ste čekali priliku da stanete na gol Novog Pazar. Da li je bilo momenata u kojima ste želeli da od svega dignete ruke?

Drugačije razmišljam. Nikad u sebe nisam sumnjao. Verovao sam da će doći i taj dan kada ću postati prvi izbor trenera. Trebalo bi da se zna da nisam stao na gol Novog Pazara zato što su Ristići Ramovićnapustili klub većšto sam to želeo i zaslužio. Mnogo truda i znoja sam uložio ne bi li bio ovo što jesam i kad je tako to ne može da vam se ne vrati na najlepši način.

Zimus ste pored Beširovića u mladom Bajiću dobili još jednog konkurenta za mesto na golu Novog Pazara?

Niko i nikad nije postao dobar golman, a da nije imao nekog da mu ,,duva za vratom“. Radi se o mladom i nadarenom momku kome se smeši lepa budućnost. Specifičan je po mnogo čemu posao golmana. Posle dobrih odbrana imaš pravo da se nekoliko sati sladiš uspehom, produžiš li slavlje na dan ili nekoliko dana to ume da ti se vrati poput bumeranga. Golmanima se brže od ostalih igrača zaboravljaju zasluge. Ne vrede mnogo odbrane iz mečeva sa Partizanom i Rad-om ako na prvoj narednoj utakmici mojom nesmotrenošću padne u vodu trud čitavog tima. Na umu imam i to da kod trenera Ristovskog ne postoji nijedan fudbaler kome je zagarantovano mesto u timu.

Da li se može reći da je nedavni mečsa Partizanom bio i Vaš najbolji otkad nosite dres Novog Pazara?

Moglo bi se tako reći. Mada, zadovoljan sam i kako sam obavio posao na utakmicama sa Borcem, Radničkim i Slobodom. Najteže za golmana je kad nema mnogo posla, opustiš se i jedna lopta može da te košta čitave karijere. Nisam bio najzadovoljniji posle mečeva s Metalcem i Vojvodinom. Poznajem Simovića iz Metalca, jedno vreme smo bili i klupski drugovi, i mogao sam da pretpostavim kakve su mu namere kod izvođenja slobodnih udaraca. Nadmudrio me je, ali srećom tim je stigao da ispravi moju grešku.

Ima li istine u tome da živite najlepše fudbalske dane od početka karijere?

I najlepše i najuspešnije. Prezadovoljan sam, izvanredno sam prihvaćenu u klubu, među navijačima. To je i glavni razlog što sam sa Novim Pazarom po isteku jednogodišnjeg zimus produžio ugovor na još godinu i po dana.

Posvećen porodici i treningu

Vladan Đogatovićje izuzetno skromna i povučena ličnost. Retko ga možete videti na ulici ili u nekom od novopazarskih kafića. Supruga, sin i ćerka žive u Ivanjici i svaki slobodan trenutak koristi za susrete i šetnje sa njima. U Novom Pazaru kada nema trening ili utakmicu uglavnom vreme provodi opuštajući se uz sportske sadržaje na televiziji. Ne slaže se Đogatovićsa učestalim mišljenjem da postoji kriza golmana u našoj zemlji. Po njemu u prilog tom stavu ide i činjenica da je prvi golman reprezentacije čovek koji brani u domaćem šampionatu. Pored Stojkovića od kolega po njegovom ukusu su još i čuvar mreže mlade reprezentacije i Spartaka Aleksić, golman Borca Milojevići nekadašnji klupski drug iz Radničkog Čančarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari