Živkov: Podaničku političku kulturu u Srbiji teško je prevazići 1Foto: Građanski preokret

Podaničku političku kulturu u Srbiji teško je prevazići, jer da bi neki problem u društvu bio rešen on prethodno mora da bude prepoznat, ističe sociolog Ivan Živkov, koji kaže da na izborima u Srbiji ubedljivo pobeđuje lider koji ne skriva svoje autoritarno ponašanje, i politička organizacija čiji članovi ne skrivaju svoj podanički odnos prema njemu.

„Milioni ljudi su videli podanički odnos narodnih poslanika prema predsedniku republike kada je dolazio u skupštinu i nisu u tome prepoznali problem, naprotiv, to doživljavaju kao normalno, dobro, i glasaju da se to nastavi“ kaže Živkov.

Kako navodi, u kolektivističkom, patrijarhalnom društvu, a takvo je srpsko, očekuje se žrtva pojedinca za kolektiv, a da bi kolektiv funkcionisao, potreban mu je neki autoritet, u koji se veruje, koji se ne dovodi u pitanje i kojem se prepušta sudbina.

„Nemoguće je zamisliti da pet, dest ili petnaest godina od izbora patrijaha neko kaže „pojavio se bolji, sposobniji, školovaniji, stručniji, spretniji, hajde njega da izaberemo. Da Isus Hrist lično s neba siđe, ili Sveti Sava, ne bi mogao da bude patrijarh srpski dok je Porfirije živ. To vernici, kojih je po popisu stanovništva najviše, ne samo da prihvataju, nego smatraju normalnim, čak ističu kao tradicionalnu vrednost. Mogu li takvi ljudi, u političkoj sferi da budu oni koji će da sumnjaju, pitaju, kritikuju, smenjuju, i preuzimaju odgovornost, umesto da budu sledbenici ? Mislim da bi to bila svojevrsna shizofrenija“, konstatovao je Živkov na javnoj debati u Zrenjaninu, pod nazivom „Kako prevazići podaničku političku kulturu i izgraditi građansko društvo“, koja je održana u organizaciji Građanskog preokreta.

U diskusiji je, između ostlih, učestvovao i Miroslav Samardžić, politikolog, koji je podsetio da se ni u liberalnim društvima ne dostiže u potpunosti proklamovani koncept lične slobode pojedinca, dok je politikolog Branislav Ivin rekao da je tokom tri i po decenije titoizma učvršćena distinkcija između javnog i privatnog i da danas „plaćamo danak“ uljuljkanosti iz tog perioda koja se ogledala u očekivanju prosečnog stanovnika da će mu biti omogućeno da kvalitetno proživi svoj privatni život ako se ne meša u javne poslove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari