Živković: Beograd na vodi Vučićeva zbirka laži 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije - Slobodan Miljević

Grandiozni projekat od nacionalnog značaja „Beograd na vodi“ nije ni blizu završetka i useljenja prvih stanara, kao što su obećavali predstavnici vlasti, a o čemu svedoče još uvek postavljene skele na kulama i blato koje ih okružuje.

Poslednje neispunjeno obećanje dao je Goran Vesić, kao gradski menadžer u novembru 2017. godine, kada je rekao da se prva useljenja očekuju do kraja marta ove godine. Međutim, kalendar ga je demantovao. Na to je nedavno ukazala i lista oko Dragana Đilasa na poslednjim beogradskim izborima, pitajući koje će biti posledice za probijanje rokova i „laži na kojima počiva njihov sistem“.

U međuvremenu je Siniša Mali, još uvek gradonačelnik, tokom gostovanja na TV Pink 17. marta pomerio rok za useljenje obećavajući da će prvi stanari ući u zgrade „Beograda na vodi“ u naredna dva meseca.

Ipak, gledajući kako napreduje projekat, čini se da zgrade nisu ni blizu spremne za život ljudi, posebno kada se uzme u obzir i požar koji je nedavno izbio na jednoj od kula.

Zbog toga, Zoran Živković, lider Nove stranke, ocenjuje da je čitav projekat, za razliku od nekih obećanja u kojima su laži dominantne ali ne i sveobuhvatne, najveća prevara, zbirka laži i divlja gradnja u istoriji čovečanstva.

– Beograd na vodi je najveća zbirka laži Aleksandra Vučića. Tu je sve laž – od toga ko je investitor, da li Srbija odnosno Beograd ima koristi od projekta, do njegove zakonitosti. Vesić i Mali tu samo prenose njegove reči, prvo lažu narod pred izbore, onda lažu sa ciljem pranja para – krvavih, prljavih, para koje malo smrde na naftu, malo na heroin, trgovinu robljem, upozorava Živković, poručujući građanima da ako uđu u poslovne odnose sa ovim projektom, rizikuju da ih Aleksandar Vučić lično prevari.

Radomir Lazović, iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ insistira da je najveći problem sa „Beogradom na vodi“ to što se u njega ulaže novac svih građana Srbije, zarad privatnih interesa, a ne to kada će projekat biti stvarno završen. To što investitori imaju mnogo problema sa rokovima i gradnjom nije toliko bitno koliko je bitno pitanje koliko javnih sredstava će na kraju završiti u ovom poslu. Ovaj projekat će svoj profit crpeti jedino iz toga što mu je omogućeno besplatno zemljište, infrastruktura na račun grada i brojni skriveni troškovi koje će grad imati, a koji će završiti u džepovima investitora, naglašava Lazović, dodajući da je sada svima jasno ono na šta je inicijativa ukazivala, a to je da nema nikakvih 3,5 milijardi dolara.

Arhitekta Dragoljub Bakić navodi da je struka više puta ukazivala da će do svakakvih problema doći, ali da je vlast predstavljala samo uspešne početke, probleme nisu otkrivali niti su konsultovali stručnjake za pomoć, zato je ovakva situacija očekivana.

– Projekat koji je navodno od javnog interesa a sve je pod velom tajne – mi ništa ne znamo sem tih praznih obećanja – ni šta će se graditi, ni dokle se stiglo sa radovima, a tek je počeo da otkriva svoje probleme. Mi samo vidimo da ne završavaju i ne znamo kada će, kako će se povezati na infrastrukturu, činjenica je da je već sve u haosu, a ostaće samo jedan pogrešno realizovan prostor – naglašava Bakić.

Sumnju na poslednje obećanje gradonačelnika – o useljenju za dva meseca, bacaju i ranije neostvarene najave predstavnika vlasti i svi probijeni rokovi.

Neispunjeno je ostalo i obećanje sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića da će najviša kula – toranj „Beograd“ biti završen pre kraja 2016. godine. Vučić je naime, još 2014. godine, govoreći o fazama projekta za Studio B rekao „Mi smo se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova.“ Godinu dana kasnije, Vučić je na TV Pink, za potrebe predizborne kampanje rekao da je realno da ceo projekat bude završen „do kraja 2018, početka 2019.“

Nešto kasnije, Vučić je opet promenio rokove, pa je u decembru 2016. godine prilikom obilaska gradilišta zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim rekao za zgradu BW Residence „ovo će da bude tek u martu 2018, u aprilu. Jel tako Siniša? Ne može ranije da bude završeno“.

I verovatno je taj „mart, april“ rok koji su kasnije ponavljali Vesić i Mali, a koji se takođe pokazao kao neispunjen. Sva obećanja o završetku radova, osim nerealnih rokova, prilično su neprecizna, jer niko od čelnika ne kaže jasno koje će to zgrade biti useljene, odnosno koji od objekata bi trebalo da bude završen.

Osim paušalnih ocena nosilaca vlasti, javnosti do sada nije predstavljen konkretan plan i program dinamike izvođenja radova po kome bi bili utvrđeni rokovi za završetak pojedinačnih objekata i delova projekata. Jedino što je poznato za sada jeste da čitav „Beograd na vodi“, prema Ugovoru o zajedničkom ulaganju, treba da bude izgrađen za 30 godina.

Četiri nezavršene zgrade, jedna nelegalna i Geozavod

Čitav Beograd na vodi za sada čini šest objekata, temelji za kulu, šetalište i parking: prva je renovirana zgrada Geozavoda (zvanično ime BW Galerija); izložbeni prostor pretvoren u kafić Savanova, za koji „Ne davimo Beograd“ dokazuje da je bespravno izgrađen; dve stambene zgrade (BW Residences) koje su najviše odmakle u izgradnji; stambene zgrade BW Vista i BW Parkview; toranj tj. Kula „Belgrade“ koja nije odmakla mnogo dalje od temelja; šetalište Savska promenada; i parking nastao na prostoru gde su u Hercegovačkoj, još uvek nepoznati počinioci, porušili objekte i vezivali ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari