Klan Slobodana Miloševića je imao motiv za ubistvo Zorana Đinđića. Oni su imali motiv i direktan kontakt sa Legijom i tim društvom, kao što su imali i dovoljno para da plate ubistvo. Kada kažem klan Milošević, ne mislim samo na porodicu, nego i na njihove tužioce, generale, omiljene opozicione prvake, novinare… Ne optužujem, ali osnovano sumnjam da u tom klanu treba tražiti političku pozadinu ubistva Đinđića. Naravno, ako je neko u vezi sa političkom pozadinom ubistva osumnjičio i Vojislava Koštunicu, onda i on treba da da iskaz u policiji. Nema zaštićenih od davanja iskaza, istakao je juče bivši premijer Zoran Živković.


Govoreći na promociji knjige Mileta Novakovića „Državo, ruke uvis, koja je posvećena ubistvu Đinđića, Živković je kazao da je pitanje političke pozadine ubistva premijera jako važno, te da je Srbija dužna da na to stavi tačku. Ipak, kako je rekao, Vlada koju je on vodio nakon atentata dobila je protivnike baš u trenutku kada se došlo do početka tog dela istrage, odnosno kada su utvrđeni izvršioci i kada je trebalo da se uđe u istragu političke pozadine.

– I od tada do danas nije urađeno ništa da se nastavi takva istraga. I danas se moramo baviti političkom pozadinom. Da li je lako otkriti? Naravno da nije. Jer, u istoriji ne postoji pravni odgovor ni na jedno veliko ubistvo. Međutim, istraga zbog toga ne sme da stane. A istrage nema. Deset godina sam pitao da li u policiji postoji grupa koja se bavi istragom. Ne. Pojedinac? Ne. Da li postoji istraga u tužilaštvu? Ne. To mora da se vrati – kazao je Živković.

Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije i jedan od rukovodilaca formirane radne grupe, koja je, zajedno sa UBPOK i radnicima beogradske policije, iznela glavne poslove u policijskoj akciji „Sablja“, kazao je da je knjigu napisao zato jer je u svemu učestvovao.

– U ovom slučaju postoji desetak stvari u koje niko nikada neće verovati i koje će se stalno provlačiti. Da li je moguće da jedna banda, onakva kakva je bila, reši da ubije premijera i zašto? Ko ih je nagovorio, koji je njihov razlog? To niko neće verovati bez istraživanja političke pozadine. Možda ćemo opet doći do neke Legijine izjave iz zatvora. Moguće da će neko zahvaljujući njegovoj priči opet biti uhapšen. Ali, njegova priča je dosad bila totalno prazna. Kad bi stvarno nešto hteo da kaže, možda bi nešto i pomogao, ali ne, on će reći samo ono što njemu odgovara – kazao je Novaković.

U „Sablji“ bez nevinih

– Niko tokom akcije „Sablje“ nije uhapšen bez razloga, osim jednog muzičara. Svi drugi, računajući i sadašnjeg ambasadora u Ukrajini Radeta Bulatovića, kao i nekadašnjeg načelnika Službe vojne bezbednosti Acu Tomića, u pritvoru su bili s razlogom. Međutim, jedini koji su dobili odštetu su bili oni kojima je advokat bio Zoran Stojković, kasnije ministar pravde. Ponavljam, nije bilo nevinih – kazao je Živković.

Pitanja i odgovori

Knjiga odgovara na pitanja zašto je i kako jedan kriminalni klan postao brži i jači od države, odakle komandant JSO Legija sa podzemljem, te ima li misterije oko ubistva Spasojevića i Lukovića u Meljaku, ali odgovara i na to ko se u državi bojao „zemunaca“, Legije i podzemlja. Takođe, u knjizi je moguće pročitati i zašto je pevačica Ceca Ražnatović četiri meseca bila u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari