Živković (SSP): Pre delfina staviti na dnevni red Narodne skupštine zakon roditelj-negovatelj 1Foto: Irena Živković

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećava delfinarijum koji će pomoći deci sa autizmom, a da radovi na Nacionalnom centru za rani razvoj deteta kasne, te da je jasno da je prioritet Ekspo.

Ona je u pisanoj izjavi navela da nije prvi put da se deca sa autizmom, umesto da im se pruži stvarna sistemska podrška, koriste u u političke svrhe, saopštila je SSP.

Navela je primer da je supruga bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić, 2015. godine, a zatim i supruga aktuelnog predsednika Tamara Vučić objašnjavale 2018. i 2019. godine u Ujedinjenim nacijama koliko veliku podršku u razvoju i napretku imaju deca sa autizmom u Srbiji.

„Istina je da ta podrška prosto ne postoji“, kazala je Irena Živković.

Javno se obrativši Vučiću, ona je rekla da od prvog dana dobijanja dijagnoze, deca sa autizmom i celokupne njihove porodice „bukvalno obijaju pragove institucija i ustanova i snalaze se kako znaju i umeju da bi svom detetu omogućile ono što mu je neophodno“.

Živković tvrdi da u više 80 odsto slučajeva dođe do raspada brakova sa decom sa autizmom, te da najčešće majka ostaje sama sa detetom.

„U nemogućnosti da radi i zaradi, ona i dete postaju socijalni slučajevi, a od njih se očekuje da samo za defektološke tretmane odvoje mesečno od 30.000 do 40.000 dinara jer u Srbiji na jednog defektologa dođe čak 600 slučajeva dece sa autizmom“, kazala je Irena Živković.

Ona je upitala predsednika da li zna da usluga „lični pratilac“, koja omogućava toj deci obrazovanje, ne postoji u 33 odsto gradova u Srbiji.

Navela je da je za tu sistemsku podršku neophodno konačno završiti i Registar dece sa smetnjama.

„Od toga da deca sa autizmom čekaju po više meseci na red kada ih zaboli zub jer im se intervencije rade najčešće pod totalnom anestezijom i samo u većim gradovima do toga da roditelji žive u strahu šta će biti sa detetom kad njih više ne bude, ništa nije uređeno“, tvrdi Irena Živković.

Pre delfina, kako je istakla, treba postaviti Zakon roditelj-negovatelj na dnevni red Narodne skupštine kako bi ga izglasali svi zajedno.

„Samo tako ćete dokazati da stvarno želite da napravite bar korak ka boljem životu dece sa smetnjama“, poručila je Irena Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari