Policijska uprava Požarevac, koja pokriva sam grad i još osam opština, ni posle više od dva meseca nije dobila svog načelnika.Tačnije, od 1. januara 2010. godine kada je dotadašnji načelnik Radovan Živković, otišao u penziju. Živković nije imao zamenika, niti pomoćnika, pa odgovornost za rad preuzimaju vođe pojedinih sektora, što je kratkoročno, iznuđeno rešenje.

Za Živkovićevog naslednika pominjala su se mnogo imena iz požarevačke policije ali i sa strane.Čak su se pominjali i neki aktuelni političari da dođu na to mesto kako pi sredili stanje u Policijskoj upravi Požarevac.Da je mnogo zainteresovanih za to mesto govori nam i sporenje vladajućih stranaka koji se zalažu da njihov kadar dođe na mesto prvog čoveka požarevačke policije i sporenja unutar samih stranaka za to mesto.

Do sada su se spominjalo desetak kandidata za mesto načelnika. Još dok je Živković bio na čelu požarevačke policije na njegovo mesto već je viđen bivši zamenik Upravnika KP-doma Zabela, Dejan Novaković. U to vreme jak kandidat za to mesto bio je i poručnik policije i nekadašnji šef kriminalističke policije, Miodrag Gajić-Aćim, kao i nekadašnji šef DB-ea za Požarevac, Zlatko Aranđelović. Kako je vreme prolazilo njihove šanse su se smanjivale ali nisu u potpunnosti presahle.

Aktuelni kandidati su najbliži Živkovićevi saradnici načelnik policije Zlatan Svetozarević i načelnik kriminalističke policije, Goran Todorević -Toša, ali, oko njih se spore koalicioni partneri koji nemogu da se usaglase, pa će, najverovatnije, na mesto načelnika doći neko treći.

Političar kojeg je čaršija stavljala na mesto načelnika PU-Požarevac, jeste načelnik, ali Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović. Međutim, on je to demantovao rekavši da su to glasine i da ga je „čaršija“ već videla na mestu predsednika Okružnog, sada Višeg suda ali da je ostao to što jeste i da je isti slučaj sa špekulacijama oko njegovog postavljenja ne mesto načelnika požarevačke policije.

Neki u MUP-u, bliski direktoru policije Miloradu Veljoviću, bili su mišljenja da u Požarevac ponovo treba da dođe neko sa strane, kao što je bio penzionisani načelnik Živković, kako lokalna atmosfera, koju čine političari i biznismeni ne bi imali uticaja na rad načelnika. Pominjao se iskusni policajac iz Kragujevca, kosovski kadar tvrđe struje.

Ipak, kako nam je rečeno iz izvora bliskim požarevačkoj policiji, jedno ime se izdvojilo do sada kao najozbiljniji kandidat za načelničko mesto. To je iskusni policijski kriminalistički inspektor, Slaviša Ivković-Skika. Kako nam je izvor rekao, s jedne strane, ako Ivković bude postavljen na mesto načelnika, ispravila bi se nepravda koja mu je 2002. godine nanesena, jer je tadašnji zamenik ministra policije Nenad Milić, potpisao Ivkoviću rešenje za mesto načelnika, ali zbog niza nesrećnih i čudnih okolnosti on nije došao na to mesto.

Ove navode našeg izvora potvrdio nam je i sam inspektor Ivković rekavši da je tačno da je još 2002. godine trebalo da postane načelnik požarevačke policije, ali da zbog raznoraznih „političkih smicalica“ nije postavljen na to mesto dodao „Povodom toga već su sa mnom obavljeni neki razgovori i nadam se da će nepravda biti ispravljena.“

Diskreciono je pravo ministra policije, Ivice Dačića, koji može da odluči koga će da postavi na mesto načelnika, uz predhodno razmatranje svih prijava i konsultacija sa najbližim saradnicima.

Zbog svega toga, kako saznajemo, ministar Dačić razmišlja, da na jedno određeno vreme što mu zakon omogućuje na osnovu ugovora o delu, reaktivira penzionisanog načelnika Živković,a da završi započeti posao.

Mnogo anonimki

Razlog što izbor za načelnika PU-Požarevac toliko kasni pored mnogobrojnih kandidata i mešanja političara je i to što je u MUP Srbije došlo mnogo anonimnih prijava gde se o prispelim kandidatima iznosi mnogo informacija i dezinformacija o njima i njhovim navodnim gresima, pa dok se sve te „tvrdnje“ ne provere, neće moći da se izabere najbolji kandidat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari