Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje od 23. do 25. aprila 2012. godine, više od 2.500 đaka osnovnih škola na teritoriji opština Žabari, Žagubica, Malo Crniće i Kučevo učestvovalo je u tradicionalnoj akciji prikupljanja sekundarnih sirovina i reciklažnog materijala.


U ovoj ekološkoj akciji, sakupljeno je više od 5 tona različitih sekundarnih sirovina – kartona, PET boca i limenki – koje su predate na reciklažu.

Školama čiji su učenici prikupili najviše materijala, kompanija A.S.A. obezbedila je donacije, čime je podržalao vu značajnu akciju kojom se ukazuje na važnost smanjenja otpada putem selekcije, odvajanja i reciklaže u cilju zaštite životne sredine.

Predstavnici A.S.A. izrazili su zadovoljstvo zbog uključivanja u ovu, pre svega edukativnu akciju, kao novi strateški partner kompanije Trojon&Fischer EKO u upravljanju otpadom na području opština Žabari, Žagubica, Malo Crniće i mesne zajednice Rabrovo. Oni smatraju da je upravo škola mesto u kome deca treba da usvajaju ispravne životne navike i uz pomoć svojih nastavnika steknu odgovornost prema planeti na kojoj živimo. Oni veruju da su ovakve akcije pravi način razvijanja svesti stanovnika o važnosti čiste i zdrave životne sredine.

Pored nastavnih timova i osnovaca, u akciju su se u velikom broju uključili i stariji članovi njihovih porodica. Oni su deci pomogli da sekundarne sirovine dopreme do sakupljačkih mesta, odakle su ih preuzeli radnici kompanije.

Na kraju ove ekološke akcije ipak je najvažnija poruka dece i njihovi nastavnika, da je život u čistom okruženju bez otpadaka za njih najvrednija nagrada.

Organizovanjem izložbe dečijijh crteža i fotografijama dece sa akcija Ekološkog društva Ekopokret Kostolac, kulturno-scenskim sadržajem u izvedbi dece iz predškolske ustanove „Majski Cvet“ iz Kostolca i pozorišnom prestavom „Čudnovata planeta„ u izvedbi profesionalnog pozorišta „MAXIMUS ART“ iz Beograda, ovo kostolačko ekološko društvo obežilo je 23. april – Dan planete zemlje. Domaćin ovih događanja bila je OŠ „ Jovan Cvijić“, a pozorišna predstava je omogućena donacijom PD TE- KO Kostolac.

U nastavku proslave Dan Planete Zemlje, Ekopokret iz Kostolca organizovao je u subotu 28. aprila izlet do Smederevske tvrđave, a potom i obilazak spomenika prirode Šallinački Lug gde je organizovana tradicionalna fijakerijada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari