– Bračni par Ćirić iz Pirota Nadežda (67), profesor srpskog jezika i književnosti u penziji i mr Branislav Bane (78), profesor fizičke kulture u penziji, punih 40 godina putuju svetom. Bili su u Severnoj i Južnoj Americi, Kanadi, Africi, Sovjetskom Savezu, širom Evrope…

Naredna destinacija ovog leta biće Španija. Sa svih tih putovanja nose lepe uspomene i na mnoga mesta bi se, kažu, ponovo vratili.

– U početku je to bila čista radoznalost, jer smo bili mladi, a Pirot nam je bio tesan. Naš stil je bio živeti u malom mestu, ali videti svet, putovati i uživati. Živeli smo od profesorskih plata i nikakve dodatne prihode nismo imali. Naš je moto je da je život previše kratak i dragocen da bismo ga proveli na jednom mestu – pričaju ovi svetski putnici.

Njihovo prvo veće putovanje, najduže i najatraktivnije, bilo je 1971. godine u Rio de Žaneiro, na Festival sambe.

– Putovali smo sami. U našoj ambasadi su nam rekli da smo mi prvi turisti koji su došli iz Jugoslavije. Brazil je veoma interesantan i to je posebna priča. Rio de Žaneiro se ne zaboravlja. Posle tog boravka u Riju, leta preko Atlantika i Ekvatora, nama više nije bilo ništa daleko – priča Nadežda.

– Kad smo odlučili da putujemo u Rio, mnogi naši poznanici, pa i moja majka, uplašili su se zbog toga što idemo na tako dalek put i na let preko okeana koji je trajao 13 sati. Naše dve maloletne ćerke ostavili smo Nadičinoj majci da ih čuva. Putovali smo preko agencije – kaže Branislav.

Posle Rija, usledila su nova putovanja. Pamte severnu Italiju, putovanja po Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Egiptu…

– Pariz smatram trajnim centrom sveta. Nezaboravna je i Azurna obala, poseta Kanu, Nici i Monte Karlu sa svim izazovima koje ta čuvena mesta turistima nude. Sa posebnim emocijama smo letujući na Krfu posetili Vido – kaže Nadežda.

Ćirići su uglavnom putovali sami preko turističkih agencija. Na mnoga putovanja vodili su i svoje dve ćerke Draganu i Ivanu. One sada kao odrasle osobe takođe putuju svetom.

– Po povratku sa jednog, planiramo gde ćemo sledeći put putovati. Uglavnom smo putovali leti kad su raspustu. Kad smo otišli u penziju, putovali smo u jesen. Prošlog septembra bili smo u prelepom Tunisu – kaže Bane, dodajući da su na mnogim putovanjima nezaboravni bili susreti sa našim ljudima.

Nadica kaže da su je posebno interesovali veliki istorijski lokaliteti, poput Atine i Rima. – Fascinirao me Efes u Turskoj. Za mene je bilo posebno uzbuđenje biti na nekom mestu gde su se smenjivale civilizacije i čovek nastojao da gradi i ostavi neke materijalne tragove. Uzbuđenje je bilo stajati na mestu gde je Artemidin hram ili biti u Rimskoj agori u Efesu. Ako bih da dopunim svoja znanja i utiske o civilizaciji i prošlosti, to bi svakako bio Egipat. Kad smo krenuli u Egipat, želela sam da vidim Aleksandrijsku biblioteku, što mnoge može da začudi, jer su prve asocijacije na Egipat piramide. Uzbudljivo je naći se u podnožju Keopsove piramide, ali smo nas dvoje ostali bez daha kad smo došli u Karnak i videli dobro očuvane ostatke hramova pored Luksora u čuvenoj Dolini kraljeva u Egiptu. Ostala sam bez reči kako je to izgrađeno. Tamo bih volela opet da se vratim. Za odmor bih izabrala Tunis i topla mora. Od svih mora najlepše je Crveno more – kaže Nadica, dok njen suprug Bane dodaje da bi voleo opet da vidi Nijagaru i da zajedno krstare Volgom, Donom, Mediteranom i Nilom.

Plavi salon Bele kuće

Ćirići nikad neće zaboraviti posetu Americi i Kanadi 1979. godine. – To putovanje nas je obogatilo saznanjima o jednoj sintezi mnogih kultura u Americi. Videli smo u Kanadi Toronto, Montreal i Otavu i, naravno, Nijagarine vodopade. To je fenomen kakvih nema mnogo u svetu. Bili smo ponosni na našeg Nikolu Teslu, čiji se spomenik nalazi tamo. Videli smo Njujork koji je centar sveta sa svim svojim znamenitostima, ali i Vašington. Bilo je prijatno šetati travnjakom ispred Bele kuće. Ušli smo i u Plavi salon Bele kuće – kaže Nadežda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari