Osim Velikog bačkog kanala koji predstavlja najveći izvor zagađenja u Vrbasu, životnu sredinu u ovom gradu i okolini mesecima „truje“ i dim koji kulja sa vrbaške deponije.

Republička vodoprivredna inspekcija sprovela je 27. aprila kontrolu u Karneksovoj farmi svinja Farmakop i konstatovala da kvalitet vode koja se uliva u kanal KC3 ne odgovara propisanom. Vodoprivredni inspektor naložio je ovom preduzeću izgradnju adekvatnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u roku od 60 dana.

Inače, zbog velikog smrada iz kanala građani su se za pomoć obratili i Ekološkom pokretu Vrbasa, koji je utvrdio da izvor najnovijeg zagađenja osim Karneksa predstavlja i fabrika ulja i biljnih masti Vital. Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Ratka Đurđevca, obe fabrike neprečišćen organski otpad izlivaju direktno u kanal.

– U slučaju Karneksa i Vitala osnovano smatramo da su u pitanju ekološki akcidenti. U Vitalu je reč o tehnološkoj nedisciplini, jer ovo preduzeće ima postrojenje za primarni tretman otpadnih voda, ali je ono na graničnim kapacitetima i često dolazi do prelivanja. Karneks nema nikakvo postrojenje, osim mreže koja sprečava izlivanje krupnog otpada, kaže za Danas Đurđevac. On dodaje da požar na gradskoj deponiji tinja mesecima, sa manjim ili većim intenzitetom. Prema njegovim rečima, ne zna se tačan uzrok, ali postoji sumnja da se radi o ljudskom faktoru.

– Situacija na glavnoj deponiji je posledica višegodišnjeg zanemarivanja ovog problema od lokalne samouprave. Međutim, pošto u Vrbasu trenutno vlada prinudna uprava, odnosno bezvlašće, sumnjamo da će problem uskoro biti rešen. Za to vreme, požar koji ne prestaje da bukti predstavlja pretnju za nekoliko hiljada građana naselja Starog Vrbasa – ističe Đurđevac.

On dodaje da je nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ ponudila novac za izradu projekta i sanaciju deponije, ali da je za to neophodna i zainteresovanost lokalne samouprave.

Kada je reč o Velikom bačkom kanalu, koji je norveška Agencija za zaštitu voda 2004. proglasila „najzagađenijim vodotokom u Evropi“, Đurđevac ukazuje da je Vlada Holandije izdvojila oko dva miliona evra za izgradnju kolektora Vrbas – Kula koji bi delimično mogao da reši problem zagađenja. On dodaje da je predviđeno da kroz ovaj cevovod odlaze prečišćene otpadne vode, ali da sva preduzeća prethodno moraju da ugrade postrojenja za predtretman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari