Izložba slika Slobodana Boba Slovinića otvorena je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju do 4. jula. Autor se Bjelopoljcima predstavio sa 34 slike rađene tehnikom ulje na platnu, koje pripadaju ciklusima „Le Corps“ (1988-2013) i „Mare Montenegro“ (2001-2013).



– Ova izložba predstavlja manju retrospektivu Slovinićevog stvaralaštva.

Izloženi radovi su podijeljeni po cjelinama, ali su dio jednog izraza, jednog prepoznatljivog rukopisa. U suštini ciklusa „Le Corps“ je tijelo koje je predstavljeno univerzalno, bez karakteristika i fizionomije i posmatraču je omogućena neposredna komunikacija sa djelom, rekao je direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Abaz Dizdarević, otvarajući izložbu.

Slobodan Bobo Slovinić se javnosti prvi put predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, a prvu samostalnu izložbu je priredio 1965. godine u Modernoj galeriji, takođe u Podgorici.

– Drago mi je da sam se predstavio i u Bijelom Polju ovom, četrdeset petom, samostalnom izložbom. Prvi put izlažem u ovom gradu, iako je iza mene pedeset godina stvaralaštva. Slikarstvo je moj život pretočen na platno. Sve što se meni dešavalo prošlo je kroz mene kao filter i pretvorilo se u veliku čaroliju koja se zove moja umjetnost, kazao je Slovinić.

Organizatori ove izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i JU „Ratkovićeve večeri poezije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari