Turistička ponuda novovaroškog kraja promovisana je na još jednoj značajnoj sajamskoj manifestaciji. Reč je o 38. Međunarodnom sajmu turizma, nedavno održanom u Beogradu pod sloganom „Gde još niste bili“, na kome su se ovdašnji Turističko-sportski centar, Specijalni rezervat „Uvac“ i vodeći hotelijeri i turistički radnici sa Zlatara uspešno predstavili na izuzetno posećenom štandu Regije Zapadna Srbija.




– U fokusu turističkog predstavljanja našeg kraja bila je promocija aktivnog , rekreativnog, sportskog, manifestacionog i seoskog turizma. Najveće interesovanje posetioci su ispoljili za obilazak Specijalnog rezervata. Meandri Uvca i stanište beloglavog supa već po tradiciji su kuriozitet sajamskih manifestacija ovog puta. Ljubitelje festivala i kulturno-zabavnih sadržaja posebno su zanimale informacije o programu i terminima ovogodišnjeg „Zlatarfesta“, ističe Ivana Novaković, direktorka TSC „Zlatar“. Ona dodaje i da su turistima sa avanturističkim duhom ponuđeni : uživanje u adrenalin parku (najvećem u ovom delu Srbije), planinske šetnje i biciklističke vožnje, obilazak vidikovaca, splavarenje obližnjim jezerskim biserima… Kao neizostavan deo turističke ponude, posetioci našeg štanda imali su priliku i da degustiraju tradicionalne gastronomske đakonije – čuveni zlatarski sir i pitu od heljde.

Svoju ponudu su na zajedničkom štandu promovisali i vodeći hotelijeri na Zlataru. „Panorama“, „Zlatarski biseri“ i „Zlatarski zlatnik“ predstavili su kapacitete i kompletnu ponudu obogaćenu dodatnim sadržajima za goste sa „dubljim džepom“ i turiste sa malom decom. Svoje mesto u promociji imali su i najznačajnija domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Svi oni su generalno bili zadovoljni promocijom, uz primedbu da je zajednički štand isuviše mali za prilično značajan broj izlagača. Opšte je mišljenje da je, osim individualnih posetilaca, bilo i zavidno interesovanje agencija, turoperatera, a kako kažu ovdašnji turistički poslenici, konkretni efekti brojnih obavljenih razgovora i kontakata biće poznati u narednih mesec dana.

Štand Regije Zapadne Srbije bio je, inače, primamljiv i za brojne domaće i inostrane medije, a posetile su ga i mnoge poznate ličnosti iz sveta sporta, kulture, politike, ekologije, kao i predstavnici državnih organa i institucija.

 

„Zlatarfest“ krajem jula

Četvrti po redu „Zlatarfest“ biće održan od 28. do 31. jula, dogovoreno je na nedavno održanom prvom sastanku Organizacionog odbora manifestacije, koju je Opština Nova Varoš ustanovila u cilju promocije turističkih i privrednih potencijala. Kao i na prethodnim i ovogodišnji festival će obeležiti bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program, naučni i edukativni sadržaji, a značajniju ulogu trebalo bi da ima i izložba zlatarskog punomasnog sira, popularna „Sirijada“. U okviru manifestacije, čiji je glavni organizator TSC“Zlatar“, osim „Sirijade“, biće objedinjeni i ostali lokalni turistički događaji: „Zlatarska regata“, „Zlatne ruke Zlatara“, Sabor pevanja iz vika i Smotra folklora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari