Ni smanjenje cene pansiona u jeku turističke sezone za petinu, na 1700 sa 2.210 dinara, nije dovelo veći broj gostiju u „Panoramu“, hotel beogradskog „Rekreatursa“ na Zlataru. Prvenac turizma na ovoj planini, otvoren 1969. godine, već nekoliko godina beleži slabiju posetu, ali ovo je najlošija sezona – u avgustu je u sobama sa 240 kreveta boravilo tek po pedesetak turista.


– Uz krizu u privredi i gašenje sindikalnog turizma, broj kolektiva koji šalju radnike na oporavak i rekreaciju drastično se smanjio. Jedino su još redovne grupe iz „Panonskih elektrana“ i po neko iz Prve petoletke“, kaže Miloš Popadić, šef recepcije u „Panorami“. Na letošnju posetu znatno je uticala kampanja protiv Zlatara i tvrdnje da ova planina „nije za srčane bolesnike“, iako je zvanično proglašena za vazdušnu banju, smatraju u ovom hotelu.

Nekad se tražila debela veza i za krevet u sobama sa spratnim kupatilom i ovde su se, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, pripremale brojne sportske ekipe. U Novoj Varoši i na Zlataru upozoravaju da je „Rekreaturs“ zaboravio na „Panoramu“ – od kadrovskih rešenja, angažovanje komercijale za popunu kapaciteta, te na ulaganja, pa hotel nikad nije temeljno renoviran.Veće briga se, kažu, poklanja, objektima u Čanju, Bečićima i na Kopaoniku, pa mnogi strahuju da će i „Panorama“ doživeti sudbinu odmarališta „Zlatarska jezera“ u Radoinji.

– Bilo je nekoliko manjih adaptacija i umivanja, pa je polovina soba u dobrom stanju, dok one u prizemlju, gde su ekskurzije ostavile trag, čekaju majstore.U sobama, istina, nema kablovske TV i interneta, što nam gosti zameraju, a prokišnjava i kuhinja.U martu je renoviran bazen, ali je zatvoren jer je malo gostiju, a visoki su troškovi zagrevanja vode, priznaje Popadić.

Manje i radnika

U „Panorami“ se nekadašnji broj od 80 zaposlenih smanjio na 28 radnika, uz povremeno angažovanje sezonaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari