Zlatibor – idealno mesto za vaskršnje i prvomajske praznike 1Foto: Promo

Bliže se vaskršnji i prvomajski praznici, pa je pravo vreme da se naprave planovi za mini odmor tokom ovih neradnih dana.

A destinacija koja u svako doba godine pruža sijaset mogućnosti je planinska lepotica Zlatibor. Mesto „ruže vetrova“, prelepih vidikovaca, modernih hotela je idealno da se prolećni dani provedu u prirodi sa porodicom ili prijateljima.

Od davne 1893. godine, kada je na ovoj planini boravio kralj Aleksandar Obrenović i odobrio da meštani primaju goste, Zlatibor je poznat kao vazdušna banja i mesto zdravlja gde će se svako okrepiti i steći pozitivnu energiju.

U centru „zlatne planine“ mogu se napraviti najlepše fotografije na Kraljevom trgu i pored jezera koga krasi multimedijalna fontana opremljena savremenim svetlosnim, zvučnim i laserskim efektima.

A sa tog mesta moguće je uputiti se i u duge šetnje zlatiborskim obeleženim stazama: do spomenika na Šumatnom brdu, do vrha Čigote, Gradine ili Obadovog brda, odakle se pruža prelep pogled na prostrane livade i pašnjake zlatnožute boje.

Za one željne avanture, tu je vožnja kvadovima, paraglajderima, zip-lajnom, jahanje konja, osvajanje prepreka u Avantura parku. Dino park priprema tradicionalni prvomajski maskenbal za najmlađe, ali će i stariji posetioci uživati u zabavnom programu i prazničnoj atmosferi.

Nezaboravan doživljaj predstavlja dvadesetpetominutna vožnja najdužom panoramskom žičarom na svetu ‘’Gold gondolom’’ koja povezuje centar Zlatibora sa njegovim najvišim vrhom Tornikom.

Ona prelazi preko najlepših planinskih krajolika, a najatraktivnija vožnja je preko Ribničkog jezera, koje je tokom cele godine stecište mnogobrojnih izletnika.

Tokom boravka na Zlatiboru mogu se čuti i zanimljive priče prilikom obilaska Stopića pećine, najposećenije u Srbiji, interesantne po bigrenim kadama i impozantnom ulaznom otvoru.

Takođe i o tradicionalnim običajima prilikom posete Muzeju “Staro selo” u Sirogojnu, zatim kakve se vile kupaju u Gostiljskom vodopadu, zašto je Kaubojski grad na Vodicama nazvan “El Paso City” i mnoge druge.

Prastare a prelepe crkve i manastiri u zlatiborskim selima mogu biti dobar predlog za posetu u dane praznika.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović ističe da su hotelijeri pripremili praznične pakete i popuste, a agencije bogat program izleta za sve koji se odluče da proslave Vaskrs u skladu sa srpskom tradicijom i običajima, kao i da prvomajski uranak provedu u prirodi.

Po njegovim rečima, u danima predstojećih praznika dnevno se očekuje 40.000 gostiju na ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari