Zlatiborska pršuta na sajmu u Italiji 1

Na tradicionalnom Sajmu parmske pršute, koji je održan od 31. avgusta do 5. septembra u italijanskom gradu Langirano, predstavljena je zlatiborska pršuta.

Predstavnici Opštine Čajetina, preduzeća Zlatiborski eko-agrar i Turističke organizacije Zlatibor su bili jedini učesnici iz Srbije na sajmu u regiji Parmo, poznatoj po izuzetno kvalitetnoj pršuti, i predstavili su poljoprivredne proizvode i turističku ponudu Čajetine.

Glavni razlog njihovog odlaska je, kako je navedeno iz te lokalne samouprave, jačanje ranije uspostavljene saradnje sa predstavnicima konzorcijuma proizvođača parmske pršute, koji su ove godine bili gosti Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu. Osim toga, cilj je bio i uspostavljanje saradnje sa proizvođačima sa Korzike, iz Španije, pa čak i Japana, kao i sa delegacijom iz Hrvatske.

„Na glavnoj bini smo prezentovali zlatiborsku goveđu pršutu, koja je za Italijane bila pravi delikates i privukla je veliku pažnju, zbog specifičnog načina pripreme koji traje od 41 do 45 dana. Promovisali smo „Zlatkin sir“ i „Zaltkin kajmak“, a Italijani i njihovi gosti su bili oduševljeni“, kazao je Miljko Radišić iz Zlatiborskog eko-agrara.

Iskustva sa sajma u Italiji, kako je naveo, biće primenjena tokom organizivanja narednog Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, popularnoj Pršutijadi, a prezentacija tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja biće nastavljenja, pa će se oni naći i na Internacionalnom sajmu pršute u Tinjanu u Istri, od 19. do 21. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari