Zlatko Kokanović: Očekivana odluka Ustavnog suda, borićemo se za zakon protiv rudarenja 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ izjavio je danas da je odluka Ustavnog suda o ukidanju Vladine uredbe o poništenju prostornog plana za projekat Jadar uglavnom očekivana, a da će se ekološki aktivisti i građani sada boriti za donošenje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji.

Kokanović je agenciji Beta kazao da je Vlada Ane Brnabić donela nezakonitu i neustavnu uredbu o ukidanju prostornog plana i da današnja odluka Ustavnog suda nije neočekivana.

„Mislim da je Vlada Srbije pre tri godine namerno donela neustavnu i nezakonitu odluku o ukidanju prostornog plana za Jadar da bi sebi sada napravili prostora da ponovo aktivira projekat Jadar“, ocenio je Kokanović.

On je podsetio da su ekolozi dali Vladi Srbije rok do 10. avgusta da se pripremi i u Skupštini usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksplotaciji litijuma i bora u Srbiji.

„Sad se moramo usredsrediti na akcije koje ćemo preduzeti posle 10. avgusta, ukoliko se vlast ogluši o naš zahtev. Protesti u Beogradu su postali besmisleni“, rekao je Kokanović.

Na protestu u Loznici 28. juna, ekolozi su poručili da će blokirati železničke pruge i puteve ukoliko zakon ne bude usvojen do 10. avgusta.

Ustavni sud je danas doneo Odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari