"Cela Srbija se digla": Zlatko Kokanović poziva sve građane da dođu na protest u Beogradu 1Zlatko Kokanović, Foto: N1

Predsednik Udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović pozvao je danas sve građane Srbije da sutra u 19 časova dođu na protest u Beogradu protiv otvaranja rudnika litijuma.

„Moramo da se izborimo protiv rudarske mafije koja hoće Srbiju da pretvori u rudarsku koloniju. Pozivam sve građane Srbije da sutra u 19 časova budu na Terazijama na protest protiv otvaranja rudnika litijuma i da budu spremni da ostanu dan, dva, tri u Beogradu“, rekao je Kokanović agenciji Beta.

Naveo je da će svi detalji o planiranim akcijama biti saopšteni na protestu.

„Cela Srbija se digla i osim Beograđana očekujemo i veliki broj ljudi koji će na protest doći iz unutrašnjosti“, kazao je on.

Kokanović je potvrdio da će na sutrašnjem skupu u Beogradu, osim njega govoriti i Svetlana Ceca Bojković, Ljiljana Bralović i Dragana Đorđević.

Moderator će biti Jelena Stpljanin.

Kokanović je rekao da su organizatori protesta spremni da odgovore na eventualne provokacije u režiji režima.

„Moguće je da će vlast pokušati da među narod ubaci svoje provokatore. Svi protesti koje smo do sada organizovali su prošli mirno i bez incidenata. Za skup u Beogradu smo obezbedili veliki broj redara, a očekujemo da će i policija intervenisati ukoliko se pojave režimski provokatori“, kazao je Kokanović.

Sutra ističe rok od 40 dana koji su ekološka udruženja dala Vladi Srbije za usvajanje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma do sada su održani u 41 gradu širom Srbije.

Večeras će biti održani u Leskovcu, Čačku, Nišu, Vranju, Lazarevcu, Vladimircima i Malom Zvorniku.

U subotu u 11 časova protestovaće i stanovnici Bele Crkve, a u 19 časova počeće centralni skup u Beogradu na Terazijama.

Proteste su podržali i univerzitetski profesori Ivanka Popović, Tamara Džamonja Ignjatović, Dragana Đorđević, Duško Brković, Milo Lompar, Ratko Ristić, Branimir Jovančićević, Duško Kuzović, Lazar Kričak, Jovo Bakić, Ljiljana Tomović…

Podršku narodu koji protestuje protiv otvaranja rudnika litijuma dali su i košarkaški trener Duško Vujošević, košarkaš Vladimir Štimac, pisac Gojko Božović, akademik Nenad Krstić, kao i 100 medicinskih radnika iz Gornjeg Milanovca i nekoliko udruženja Srba s Kosova i Metohije.

Nameru vlasti da dozvoli kompaniji Rio Tinto otvoranje rudnika litijuma u dolini Jadra osudili su i pojedini velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve: mitropolit australijsko-novozelandski Siluan, mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije i nekoliko sveštenika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta ponovio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto u Jadru trebalo da počne s radom 2026. godine, „ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi“. „Kao što je opozicija protestovala zbog izgradnje ‘Beograda na vodi’, pa je projekat uspeo, tako će biti i sa svim ostalim“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari