Odbrojavajući poslednje dane za pripremu 30. jubilarne Zlatne bućke Đerdapa inače nezvaničnog svetskog prvenstva u lovu soma specifičnom alaskom tehnikom, Turističko društvo Tekija, organizator ove manifestacije, ubeležene u kalendar pasioniranih somolovaca, održalo je konferenciju za novinare najavljujući dešavanja za predstojeći vikend.


– Zlatna bućka Đerdapa se već tridesetu godinu zaredom održava u našem malom mestu i predstavlja vrhunac turističke sezone, spektakl za koji svi u našem mestu žive. Jubilej od trideset godina, priznaćete, ne obeležava se svakoga dana i retko koja manifestacija ga i proslavi, te se mi trudimo da jubilej obeležimo na prigodan i primeren način. Naše takmičenje svi smatraju nezvaničnim svetskim prvenstvom u ovom načinu sportskog ribolova, te nam je to obaveza više da istrajemo u svojoj nameri – kaže za Danas predsednik Organizacionog odbora 30. Zlatne bućke Đerdapa Nenad Lukić.

Osim samog takmičenja koje se odvija dva dana, u petak i subotu od 6 do 12 sati nakon čega sledi merenje ulova, manifestacija ima i niz propratnih sadržaja, saznajemo od Lukića, koji posebno izdvaja finale prvenstva Srbije za harmonikaše, u svim kategorijama u mlađem uzrastu. U dane Zlatne bućke u Tekiji biće održan turnir u malom fudbalu, dečiji karneval i pozorišna predstava za decu, pionirski kup u pecanju udicom na plovak, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, dakle dovoljno raznovrsnih programa za različite uzraste i interesovanja posetilaca.

Predstavnici Turističkog društva podsetili su i na prvu Zlatnu bućku, koja je održana 1984. godine uz učešće 40 tekijanskih i 25 takmičara iz Beograda, Zemuna, Obrenovca, Pančeva, Kostolca, Golupca, Brze Palanke i Kladova. Ukupno je ulovljeno 75 kilograma somovine, a najbolji je bio Nikola Milivojević iz Tekije sa ulovom od 12,5 kg. Tokom trodecenijskog trajanja tekijanske manifestacije najveći ulov zabeležen je na 21. Zlatnoj bućki, kada su 43 učesnika para izbućkala 1078,8 kilograma somovine. Rekord najvećeg ulovljenog soma drži par Petar Jonović iz Tekije i Duško Rakić iz Kanjiže, koji je 2009. godine na 26. Zlatnoj bućki ulovio soma teškog 29,8 kilograma i dugog 167 centimetara. Uz domaće alase, sa somovima su se proteklih godina nadmudrivali sportski ribolovci iz gotovo čitave Srbije, ali i Republike Srpske, Hrvatske i Rumunije, a čast nežnijeg pola odbranila je Svetlana Čulum iz Bačke Palanke, koja je na 18. Zlatnoj bućki ulovila soma teškog 12,2 kg i dugog 131 cm i time postala šampion manifestacije održane 2001. godine.

Organizatori očekuju da će 30. jubilarno takmičenje okupiti veliki broj učesnika i posmatrača iz zemlje i inostranstva koji će biti deo ove jedinstvene ribolovno-sportske i privredno-turističke manifestacije koja je uz bućku, drevni alaski alat postala simbol Tekije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari