Čuveni santimetar Tekijanca Joce Krofne koji je 27 godina merio ulovljene somove na tradicionalnoj „Zlatnoj bućki Đerdapa“ ide u zasluženu penziju. Joca mu je namenio počasno mesto u svom kafiću na tekijanskoj plaži, jednom od zbornih mesta okupljanja bućkaroša iz zemlje i sveta.

Turističko sportska manifestacija „Zlatna bućka Đerdapa“ ili nezvanično prvenstvo sveta u lovu soma starim alaskim alatom, mesto je na kome se jednom godišnje, okupe ribolovci, kako bi se nadmudrivali sa dunavskim predatorom, somom. Tako je bilo i ove godine. Minulog vikenda u ovoj ribarskoj varoši sjatili su se ribolovci iz različitih krajeva Srbije, Rumunije i Mađarske, brojni znatiželjnici i novinarske ekipe.

– Na 27. „Zlatnoj bućki“ učestvovalo je 15 takmičarskih parova. Prvo mesto pripalo je Branislavu Stankoviću iz Šapca i Petru Jonoviću iz Tekije koji su ulovili tri soma ukupno teška 10,3 kilograma. Stevan Kezija iz Bačke Palanke i Vasilije Radulović iz Golubinja su drugi sa ulovljenih 8,4 kilograma, dok je treće mesto pripalo Novosađanima Đorđu Pajeviću i Petru Lahošu koji su bućkajući ulovili 8,2 kilograma somovine – rekao nam je predsednik takmičarske komisije ’’Zlatne bućke’’ Zoran Stojković, dodajući da je najveći primerak soma na ovogodišnjem takmičenju težio 8,2 kilograma i bio dug 87 santimetara. Ulovilo ga je tandem Živojin Petrović iz Tekije – Angius Sorin iz Rumunije.

Od 15 posada koje su učestvovale, njih devet se i u petak i u subotu na obalu vratilo praznog čamca.

– Mutna je voda, ima mulja. Ma, nije radila riba – objašnjavali su bućkaroši ulov slabiji od očekivanog, ali su uredno svakog ulovljenog soma čije zadržavanje propozicije takmičenja nisu dozvoljavale, vratili u Dunav. Naime, organizator bućke, Turističko društvo Tekija, propozicije je uskladio sa Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i podzakonskim aktima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari