Šestoro Novovarošana boravilo je prošle sedmice u dvodnevnoj poseti bugarskom gradu Ćustendilu. Delegacija naše opštine, koju su činili predstavnici Turističko-sportskog centra „Zlatar“ i ovdašnjeg Aktiva žena, imala je priliku da se upozna sa značajnim turističkim potencijalima susedne države, članice EU, i zlatarski kraj promoviše na poznatoj manifestaciji „Dani trešnje“.


Ova tradicionalna manifestacija, jedna od najposećenih u tom delu Bugarske, okuplja svakog leta veliki broj izlagača iz zemlje i sveta. Naše sugrađanke, članice Aktiva žena, predstavile su svoje ručne radove, a najveće interesovanje posetilaca, kada je novovaroški štand u pitanju, izazvala je domaća rakija – medovača, koju je posetiocima sajma ponudio naš domaćin Tomislav Selaković. Predstavnici TSZ “Zlatar“ iskoristili su i ovu priliku da podele brojne primerke propagandnog materijala, sa kompletnom turističkom ponudom novovaroškog kraja.

– Poseta Bugarskoj bila je višestruko korisna. Za nas iz TSC jer smo se upoznali kako se organizuje jedna ovako velika manifestacija, sa zanimljivom idejom da se voće iskoristi kao brend, a za ovdašnje domaćine i proizvođače da vide kako to drugi rade i primere dobre prakse prenesu i na svoje domaćinstvo, a usput se i edukuju kako da na pravi način promovišu svoju ponudu i proizvode, kaže Lejla Kurtović, saradnik za turizam i marketing u Turističkoj organizacije, koja je, inače, predvodila našu degaciju u Bugarskoj.

Naši sugrađani imali su priliku i da obiđu brojne kulturno-istorijske spomenike na tom području, kao što su Rilski manastir, najveći na Balkanu, kao i da se uvere u lepotu bugarske prestonice Sofije. Novovarošani su u povratku obišli i makedonsku dolinu Pčinje, opštinu Staro Nagoričane, gde je za njih upriličen prijem kod gradonačelnika Miodraga Jovanovića. Poseta ovog regiji završena je obilaskom crkve Svetog Đorđa, spomen kosturnice Zebrnjak i turističkom kompleksu „Etno selo“ . Poslednja destinacija za obilazak bila je poseta manastiru Prohor Pčinjski.

Ova poseta Bugarskoj i Makedoniji, u kojoj su bile i delegacije turističke Regije Zapadna Srbija, realizovana je pod pokroviteljstvom TOS-a, a kao nagrada za osvojeno prvo mesto za regionalni nastup na manifestaciji „Zlatne ruke Srbije“ u Vrnjačkoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari