Ako se danas i sutra, s namerom ili bez nje, nađete u najlepšem delu Đerdapa, bićete svedok nadmudrivanja alasa sa predatorom dunavskih dubina, njegovim veličanstvom somom.

Naime, prostor od Pecke bare pa sve do spomenika Koči Anđelkoviću poprište je borbe tokom dvodnevnog nezvaničnog svetskog prvenstva u lovu soma specifičnom alaskom tehnikom, ubeleženog u kalendar pasioniranih somolovaca Srbije koje se svakog trećeg vikenda u avgustu od 1984. godine održava u ribarskoj varošici Tekiji.

– Tradicionalna manifestacija Zlatna bućka Đerdapa vrhunac je turističke sezone za naše malo mesto koje tih dana udvostruči broj stanovnika. Trajanje duže od tri decenije obavezuje nas da u organizaciji ove ribolovno-sportske i privredno-turističke manifestacije ništa „ne škripi“ pa smo organizaciji pristupili ozbiljno, vodeći računa o svemu, a s namerom da i takmičari i gosti vreme provedeno u Tekiji pamte po dobrom i vrate nam se i iduće godine – saznaje Danas u Organizacionom odboru 31. Zlatne bućke u Tekiji.

Tridesetak čamaca odnosno šezdesetak takmičara iz različitih krajeva Srbije bućkaće danas i sutra, mameći na taj način somove iz dunavskih dubina. Sve ono što ulove od ujutru u šest do podneva meri se na tekijanskoj plaži, a posle dva takmičarska dana svode se računi i proglašavaju pobednici za koje su obezbeđene nagrade. Ove godine za nagrade se nadmeću somolovci iz Kanjiže, Šapca, Bačke Palanke, Beograda, Novog Sada, Paraćina, Negotina, Donjeg Milanovca, Rumunije i naravno Tekije. Zlatna bućka i u 31. izdanju ima niz propratnih sadržaja koji daju dodatnu draž manifestaciji. Tako će u vreme trajanja manifestacije u Tekiji biti održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe i brzom ispijanju piva, pionirski kup u sportskom ribolovu, sportska nadmetanja na plaži, dečiji karneval, dakle dovoljno raznovrsnih programa za različite uzraste i interesovanja posetilaca.

Podsećanja radi, na prvoj Zlatnoj bućki Đerdapa učestvovalo je 40 takmičara iz Tekije i 25 takmičara iz Beograda, Zemuna, Obrenovca, Pančeva, Kostolca, Golupca, Brze Palanke i Kladova čiji je zajednički, ukupni ulov bio 75 kilograma somovine. Najuspešniji takmičar prve bućke bio je Nikola Milivojević iz Tekije sa ulovom od 12,5 kg. Za sve vreme trajanja tekijanske manifestacije najveći ulov zabeležen je na 21. Zlatnoj bućki, kada su 43 učesnika para izbućkala 1.078,8 kilograma somovine. Rekord najvećeg ulovljenog soma drži par Petar Jonović iz Tekije i Duško Rakić iz Kanjiže, koji je 2009. godine na 26. Zlatnoj bućki ulovio soma teškog 29,8 kilograma i dugog 167 centimetara. Na jubilarnoj 30. Zlatnoj bućki u konkurenciji od 30 parova, prvo mesto su zauzeli Ištvan Bata i Žarko Čekerdžin iz Kanjiže sa ukupnim ulovom težine 37,5 kilograma. Ulovljeno je ukupno 173,8 kilograma somovine, a najvećeg soma od 11,2 kilograma i dužine 112 santimetara uhvatili su Jovan Lapadatović i Dragan Petranješković iz Tekije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari