U Kučevu je Komisija tradicionalnog, 24. po redu, Festivala etnografskog filma – FESTEFA, koju su sačinjavali: Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, Đorđe Kadijević, reditelj i dr Slobodan Naumović, etnolog, odlučila je da Gran pri „Zlatni pastir“ dodeli filmu „Gora na kamenu“ autora Branka Stankovića u proizvodnji RTS-a.

„Srebrni pastir“ za etnološki zapis dodeljen je filmovima „Spomenik popa Mihajilja“ i „Suze“ Živomira Mihajlovića u proizvodnji „Šumadija filma“.“ Srebrni pastir“ za najbolju režiju dodeljen je Nebojši Iliću za film „Pustood“ u produkciji „Jug filma“ Vlasotince, Etnografskog muzeja Beograd i Kulturnog centra Vlasotince. “ Srebrni pastir“ za najbolji scenario dobila je Jasna Jovanović za film „Seoske žene“ u proizvodnji Prve srpske televizije. “ Srebrni pastir“ za najbolju kameru dodeljen je Dejanu Milovanoviću i Aleksandru Drezgiću za snimateljski rad u filmu „Lečenje na grobu“ u proizvodnji Prve srpske televizije.“

„Srebrni pastir“ za najbolji amaterski film dodeljen je Dobrivoju i Dobrili Pantelić za film „Vukosava“ u proizvodnji „Tri D“. „Srebrni pastir“ i povelja “Cedric Dallier” za najbolji strani film dodeljeni su filmu „Dah života“ u režiji Snježane Brezo, u proizvodnji RTV Republike Srpske. „Srebrni pastir“ za najbolji strani amaterski film dodeljen je filmu „Običaji velike noći-Uskrs“ autora Tinčeka Ivanuše Ptuj (Slovenija)Specijalčmo priznanje dodeljeno je Vladimiru Peroviću za čistotu filmskog jezika u filmu „Eoha“ u proizvodnji Vladimira Perovića i „Dogma studia“ iz Podgorice.

Za doprinos čuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, specijalno priznanje dodeljeno je filmu „Pročka“, autorke Ane Dragojlović ,u proizvodnji Prve srpske televizije. Specijalno priznanje za doprinos ovogodišnjem festivalu dodeljeno je Hrvatskoj Radio Televiziji. Žiri je posebno skrenuo pažnju na filmove „Prodaja dece“ autora Ive Kuzmanića i Alekseja Pavloskog zbog socijalno relevantne tematike, kao i na filmove reditelja Davora Borića za rafinirani vizuelni izraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari