U organizaciji Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Kučevo u ovom gradu na Peku završen je 23. Festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF. Prikazano je 46 domaćih i stranih filmova. Dobitnik ovogodišeg Gran pri Festivala „Zlatni pastir“ je film „Neobična poseta“, autora Radovana Lazarevića u produkciji Radio televizije Srbije – dopisništvo u Valjevu.


Za tri dana trajanja festivala prikazano je 46 filmova, od kojih su 29 od domaćih autora, 7 profesionalnih dobitnici na FESTEFu u Kucevustranih filmova i 10 filmova domaćih amatera, rekla je zatvarajući ovogodišnji 23. FESTEF, direktorka Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ Jasmina Blagojević i dodala da oni koji su jednom došli na FESTEF, po pravilu dolazili su i svake naredne godine. Nije mali broj filmova koji su nakon nagrada u Kučevu ovenčani i nagradama na sličnim festivalima u inostranstvu. Iako se održava u maloj sredini, FESTEF je jasnim programskim smernicama zadobio uvažavanje stručne i naučne javnosti.

Ove godine tročlani žiri imao je pune ruke posla i proveo je oko 20 – ak sati u gledanju 46 filmova koji su konkurisali za jednu od vrednih nagrada Festivala. -Ovaj festival ima svoje mesto na festivalskoj mapi u našoj zemlji i on zaslužuje svaku vrstu pažnje. Vidim da je večeras prisutna brojna publika, što znači da sa ovom vrstom festivala treba nastaviti i učiniti sve da se on ničim ne ugrozi, izjavio je dr Slobodan Naumović, etnolog i član ocenjivačke komisije 23.FESTEF-a u Kučevu.

U filmovima su prikazani razni elementi tradicionalnog života u domenu materijalne, duhovne i socijalne kulture, transformacije tradicionalnog u savremeno, kao i pojave koje karakterišu savremenost. Gran pri Festivala „Zlatni pastir“ za najbolji film po oceni tročlanog žirija u koji su pored Radoslava Zelenovića bili i Đorđe Kadijević i Slobodan Naumović, dodeljen je filmu „Neobična poseta“, reditelja Radovana Lazarevića u proizvodnji RTS – a –dopisništvo u Valjevu. Suština radnje filme je u tome daposle 40-tak godina TV reporter posećuje seljanku o kojoj je snimio reportažu, u nameri da sazna šta se to promenilo u njenom životu. „Moj film nije do sada prikazivan na RTS – u, i drago mi je što je on po oceni stručne komisije proglašen za najbolji film festivala ovde u Kučevu, rekao je autor filma , novinar RTS-a, Radovan Lazarević.

„Srebrni pastir“ za etnološki zapis dodeljen je ravnopravno filmovima: „Udruženje mirdžija“, autora Slađana Bogdanovića, u proizvodnji TV Centra Svilajnac, i „Puštanje vode“, autora Novice Savića, u proizvodnji RTS, Studio Požarevac. -Vlasi u Homolju i podhomoljskim selima veruju da je mrtvom čoveku na „onom svetu“ potrebno sve što i živima. Zato se pokojniku namenjuje odeća, hrana i voda. U mom filmu „Puštanje vode“ govori se o obredu koji se vrši na rekama ili potocima, i na taj način se pokojniku namenjuje voda kako na „onom svetu“ ne bi bio žedan, kaže autor ovog filma Novica Savić. „Srebrni pastir“ za najbolju režiju dodeljen je Branku Stankoviću za režiju filma „Strune duše“, u produkciji RTS-a. „Srebrni pastir“ za najbolji scenario dodeljen je Ružici Lukić za film „Vrzino kolo na Bogovom gumnu“, u proizvodnji RTS-a. „Srebrni pastir“ za najbolji amaterski film dodeljen je filomovima „Prokletstvo“ i „Razgovori pokraj puta – Rajko i Lila“, autora Dobrivoja i Dobrile Pantelić u proizvodnji „TRI D“. „Srebrni pastir“ i povelju Sedrik Dalie za najbolji strani film dodeljen je filmu „Lijeričari i zdravičari“, reditelja Davora Borića i scenaristkinje Ljiljane Šišmanović u proizvodnji Hrvatske radio televizije. Specijalno priznanje za najbolju kameru u konkurenciji strane produkcije dodeljen je Zoranu Jovičiću za snimateljski rad u filmu „Mašalanje“ u proizvodnji Radio televizije Republike Srpske. Specijalna priznanja za ukupnu produkciju prikazanu na ovogodišnjem Festivalu dodeljena su Hrvatskoj radio televiziji, Radio televiziji Republike Srpske i Radio televiziji Vojvodine

Ova priznanja kao i zlatnog i srebrne pastire, autorima su uručili predsednik opštine Kučevo Novica Janošević i zamenik predsednika Jasmina Ćamilović. U kulturno-umetničkom delu svečanosti nastupio je hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca odeljenje u Kučevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari