U organizaciji Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“, u Pljevljima je u sali SO 22. januara održana promocija knjige „Varnava – patrijarh srpski“, autora Veljka Đurića. Knjiga govori o životu i djelu srpskog patrijarha Varnave Rosića, rođenog Pljevljaka.


Patrijarh Varnava (Petar) Rosić, je rođen 29. avgusta 1880 u Pljevljima od roditelja Đorđa i Krsmanije. Osnovnu školu je završio u Pljevljima, a potom bogosloviju u Prizrenu.

Kao pitomac Sinoda poslat je u Petrovgrad na Duhovnu akademiju, koju je završio 1905, a iste godine prima monaški postrig od episkopa Sergija, rektora bogoslovije, dobivši ime Varnava (sin utjehe). Ubrzo je postao đakon pa prezviter.

U Carigrad odlazi 1905 za sveštenika poslanstva Srbije, gdje sarađuje u časopisu „Carigradski glasnik“, jedinim srpskim novinama u Otomanskoj imperiji. Postaje veoma blizak Svetom sinodu Carigradske Patrijaršije, koji ga bira 18. marta 1910. za episkopa, a već 10. aprila hirotonišu ga u hramu Svetog Đorđa u Carigradu za dabarsko-velešku eparhiju, sa titulom episkop glavički.

Uspostavljanjem Pećke Patrijaršije 17 septembra 1920. Varnava postaje mitropolit skopski, a po Dimitrijevoj smrti, 1930. je izabran za patrijarha SPC. U vreme Varnave konačno je donijet Ustav SPC na kome se radilo u prethodnoj deceniji. Patrijarh Varnava je umro 27 jula 1937. u Beogradu.

Autor knjige prof. Veljko Đurić je rekao da je za sedam godina na dužnosti patrijarha, Varnava osveštao 266 objekata.

– Vrijeme u kojem je Varnava vodio SPC se smatra zlatnim periodom graditeljstva zahvaljujući dobrim odnosima patrijarha i Vlade, a u njegovo vrijeme je doneseno kompletno zakonodavstvo Srpske pravoslavne crkve – rekao je Đurić.

O knjizi su, pored autora, govorili prof. Predrag Vukić, dr. Vukić Ilinčić i prof. Bojan Strunjaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari