Zlatnik zahvalnosti za 70 hektara zlatiborskog zemljišta 1Milan Stamatović i iguman Metodije/Foto: Nikić

Opština Čajetina je poklonila manastiru Hilandar 70 hektara zemljišta na Zlatiboru, a darovnicu o tome igumanu manastira Metodiju je uručio predsednik te opštine Milan Stamatović.

Na toj lokalciji, kako je rečeno, organizovaće se naučno-obrazovni kampovi, a kasnije gradiće se srednja škola sa internatom koja će, kako je objašnjeno, biti deo školskog sistema Srbije.

Na svečanosti u Kulturnom centru na Zlatiboru, Milan Stamatović je predao opštinku odluku o dodeli zemljišta igumanu manastira Hilandar i arhimandritu Metodiju.

Poklonjeno zemljište, koje se prostire na lokaciji Krst, nedaleko od magistralnog puta, nekada je koristio Poljoprivredni kombinat Zlatibor, ali je država utvrdila nad njim javni interes i prenela ga u vlasništvo čajetinskoj opštini, koja ga je poklonila Hilandaru.

Zlatnik zahvalnosti za 70 hektara zlatiborskog zemljišta 2
Odluka o dodeli zemljišta/Foto: Nikić

Iguman je kazao da „zna kolika je vrednost tog zemljišta, ali da materijalne vrednosti nemaju značaja za monahe“.

„Velika nam je radost što smo danas ovde sa vama, jer se već godinama na Zlatiboru osećamo kao kod kuće, a od ovog dana to ćemo moći i praktično da doživimo“, poručio je iguman Hlandara.

„Monasi“, dodao je, „uvek kad dobiju predlog, razmišljaju o tome da je to volja Božija, a tako je i ovo danas“.

„Kada je ova tema bila na dnevnom redu, niko nije bio protiv. Hilandar je uvek bio iznad svake politike i jedina politika koju poštujemo je svetosavlje, koje nas sve ujedinjuje“, rekao je iguman Hilandara.

Za čajetinsku darovnicu, kazao je da će se čuvati u manastiru, među poveljama koje su stare više vekova, od onih o njegovom osnivanju do onih koji je taj hram dobijao od, kako je rekao, „krunisanih glava“.

„Mi, naravno, prihvatamo taj službeni nazv – otuđenje zemljišta, ali mi ćemo hteti da ovo zemljište nikako ne bude otuđeno, ni od vas ovde, ni od srpskog naroda, već da mu damo najviši duhovni i nacionalni smisao“, naveo je arhimandrit Metodije.

Milan Stamatović, predsednik opštine, kazao je da je odluka o poklonu Hilandaru „jedna od najvažnijih odluka koju je Opština Čajetina donela“.

Na taj način, objasnio je, „možemo da saberemo srpski narod i uspostavimo drugi odnos prema pravoslavlju i budućim generacijama, jer ovo je projekat koji neće imati vek trajanja i kojim će rukovoditi naša braća iz Hilandara“.

Zlatnik zahvalnosti za 70 hektara zlatiborskog zemljišta 3
Zlatnik za dobročinstvo/Foto: Nikić

„Kao mala opština, pokušali smo da učinimo koliko možemo i koliko od nas traže i Bog i naša država. Put Srbije u budućnosti će se određivati na tri teme: kosovskom zavetu, stavu prema Rusiji i srpskoj sabornosti i na sva tri polja smo učnili koliko smo mogli“, kazao je Stamatović.

„Nadam se da će stručni i dobronamerni ljudi učiniti sve da ovaj projekat zaživi. Predstoji nam da radimo idejna rešenja i da na ovom mestu saberemo našu decu Srbije koja, možda, žive u teškim uslovima, ali i decu iz naše dijaspore“, poručio je Stamatović.

Kao uzdarje za poklonjeno zemljište i, kako je rečeno, dobročinstvo, arhimandrit Metodije je Opštini Čajetina dodelio zlatnik, jedan od deset takvih zlantika koji su  izrađeni povodom sedam vekova od smrti kralja Milutina, ktitora Hilandara, a koji je uručio Stamatoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari