Došla je u London kao jedan od troje predstavnika Srbije u pionirskom sportu tekvondou za koji polovina stanovnika naše zemlje nije ni čula, a druga tek u subotu gledala prve borbe, ali nakon osvojenog zlata sigurno nema osobe koja ne zna ko je Milica Mandić. Na Olimpijske igre je otišla i kako bi upoznala Novaka Đokovića i Juseina Bolta, a vraća se sa zlatom koje je izmaklo doskora prvom teniseru sveta, odnosno koje najbrži čovek planete ima u izobilju. Kako je sama istakla, ostao joj je još jedan san – doček ispred Skupštine.


Najsjajnije odličje mlade Beograđanke formalno je 101. medalja za Srbiju, odnosno prvo zlatno odličje za našu zemlju, kako god da se ona zvala, još od Sidneja 2000. i prvog mesta odbojkaša. Što je mnogo važnije, ovo je bio prvi povod da se od postanka srpskog olimpizma intonira himna „Bože pravde“. Koliko joj je to značilo, najbolje pokazuju emocije sa kojima je iz sveg glasa otpevala državnu himnu, na čemu bi joj pozavideli svi fudbaleri, košarkaši, odbojkaši…

A nije mnogo falilo da nekada desetogodišnja Milica ode na parket umesto na tatami. Pre tekvondoa oprobala se u košarci i folkloru, zanimao ju je i rukomet, ali se ipak odlučila za tekvondo i posle 11 godina napornog rada i odricanja došla do najvećeg uspeha kojem teži svaki sportista. Članica je tekvondo kluba „Galeb“ pod čijim je okriljem osvojila veliki broj medalja, a koje su do uspeha u Londonu bile skrivene od široke javnosti. Tokom 2012. Milica Mandić bila je srebrna na Evropskom seniorskom prvenstvu i trećeplasirana na Svetskom studentskom prvenstvu, a bronzu je osvojila i na prošlogodišnjem Svetskom seniorskom prvenstvu. U više navrata bila je najbolja na šampionatu Srbije, ali i na Balkanu.

Van tatamija, zlatna Milica Mandić je obična devojka sa Tašmajdana (turski rudnik kamena), gde se kao mala iskradala da ide na obližnji bazen, a gde se danas često može videti sa prijateljima u nekom od lokalnih kafića. Neretko je i na utakmicama košarkaškog kluba Partizan jer su crno-bele boje tradicionalna ljubav u njenoj porodici. U domaćoj, ali i svetskoj javnosti Milica je proglašena za jednu od najlepših takmičarki u Londonu.

Milica Mandić rođena je 6. decembra 1991. godine u Beogradu, gde i danas živi sa majkom Vesnom i ocem Predragom. Završila je Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“, potom i srednju farmaceutsko-fizioterapeutsku školu, a trenutno je student Megatrenda na Fakultetu za kulturu i medije, smer odnosi s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari