Zlo banalnosti

Aleksej Kišjuhas, „Zlo nije banalno“, Danas, 3-4. februar 2018.

Ostavite komentar


  1. “ ti mirni i obični ljudi dopustili da njima ovlada ološ. I ne samo da im nisu pružili otpor,…“
    Pa čekajte, zar isto tako nije bilo i u komunizmu?
    Pa ko je upropastio YU? Pa Mira, Sloba i generali koji su ih stvorili šta su bili nego komunisti….

      1. Iz aviona se vidi da Aleksej i Ivan zaobilaze komunizam, spinuju, i u fokus postavljaju fašizam. Nisu se fašisti u Srbiji bavili „asanacijom terena“ („nije banalno, nego je stravično.“) nego staljinistički aparačici… a ta stravična asanacija već 18 godina ne dozvoljava da se Srbija „unoramali“…. a iz aviona se vidi da su te „kosti“ proizvele „kolektivno autistično ludilo“ gde sve što je stravično postaje normalno.

  2. Baš nije jasan prag tolerancije kojim odmeravate da li je neki komentar upotrebljiv.
    Napisao sam da ključna rečenica odličnog članka g. Milenkovića prosto ledi krv u žilama: “ Fašizam je uvek (već) tu, samo je pitanje hoćemo li (mu) dopustiti da se probudi (, ili ne).“
    Nažalost, ista rečenica sadrži stilske i pravopisne propuste, ali je utisak jednako stravičan. Dovoljno je otvoriti bilo koje naše novine ili slušati vesti na radiju ili tv pa da se setimo da živimo u zemlji u kojoj se, kao u holivudskim filmovima, zlo, koje je nakon silnih napora i žrtava dobrih momaka savladano i ubijeno, budi, staje na noge i, praćeno gromoglasnom pretećom muzikom, nastavlja da krši i ubija sve oko sebe.
    Ali, ovo su vaše novine i prihvatam da je vaše diskreciono pravo da neki komentar objavite ili ne. Mada mi kriterijum nije jasan.

  3. Manite se Vi, autore i Kisjuhas, na ciji clanak odgovarate `banalnosti zla’ koju egzercirate na temu holokausta. Da je jedan Hitler, kao neuspeli slikar napravio tolika nedela, koristeci jednu tehnoloski i kulturno visoko-razvijenu naciju, Nemacku je najstrasnija cinjenica kojoj niko nije dao objasnjenje. Ako misleci covek ima premisu da postoji nesto kao `civilizacija’, onda treba da se upita nad tom premisom, da nije pogresna?! Na to su davale odgovore jos mnogo starije kulture od judeo-hriscansko-muslimanske, ponajvise u umetnosti. U sanskritskoj literaturi je
    PRAVILO, ne izuzetak, ZLO koje, kroz DEMONE ulazi u najpametnije i najmocnije ljude, i zadatak tadasnje, religiozne umetnosti je bio da se takvi uzasi predoce ljudima. Dakle, nije mudro baviti se neobrazovanom i siromasnom masom, koja moze biti zavedena opakim vodjama, komunistima ili fasistima, vec apelovati na one `pametne’, da se ne zabavljaju iskljucivo sopstvenim bogacenjem/izgradnjom sopstvene karijere, koja je ponekad unosnija i od materijalnog bogatstva, vec da se pozabave i onim, manje sposobnim u drustvu, ako zele da sacuvaju nabedjenu skramu `civilizovanosti’, i tako spasu i sopstvene straznjice od stalno prisutne zavisti ocajnih.

  4. Hvala sto ste ispravno odgovorili gospodinu Kisjuhasu. Posle citanja njegovog teksta bio sam vrlo zbunjen njegovim nerazumevanjem sintagme H. Arent, jer ga smatram lucidnim i siroko obrazovanim autorom. Ali, svako ima poneku slabu tacku.

  5. Prividno nevezano za temu: zašto je Željko Mitrović pobednik srske tranzicije, a mi svi ostali gubitnici? Trebalo bi malo istražiti i ovo polje zla, trebalo bi danas intelektualci da se angažuju po ovakvim pitanjima družtva, ionako smo ostali bez ikakve intelektualno-moralne podrške društvenom delovanju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.