Istražni sudija u Bijelom Polju Milorad J. Smolović pokrenuo je juče istragu protiv 12 rezervista Podgoričkog korpusa bivše Vojske Jugoslavije (VJ) zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Viši državni tužilac Rifat Hadrović zatražio je istragu protiv Predraga S.

Istražni sudija u Bijelom Polju Milorad J. Smolović pokrenuo je juče istragu protiv 12 rezervista Podgoričkog korpusa bivše Vojske Jugoslavije (VJ) zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Viši državni tužilac Rifat Hadrović zatražio je istragu protiv Predraga S. (48) iz Beograda, Momčila B. (53), Petra L. (48), Aca K. (42), Branislava R. (41), Veselina C. (45), Veska L. (32), Zorana K. (44), Bora N. (30), Mira B., svi iz Berana, i Radomira Đuraškovića.
Osumnjičeni su, prema zahtevu za sprovođenje istrage, u vreme ratnih sukoba između bivše VJ i NATO bili raspoređeni kao pripadnici Podgoričkog korpusa na terenu planine Hajle, u blizini Rožaja, u čijoj se blizini nalaze sela Kaluđerski Laz, Balotiće, Pesnik i Gornji i Donji Bukelj. U tim selima, kako se navodi, u to vreme je ubijen 21 civil albanske nacionalnosti koji su u Crnu Goru izbegli zbog ratnih dešavanja na Kosovu. Povodom tog zahteva istražni sudija Smolović je juče novinarima rekao da će istraga duže trajati zbog saslušanja osumnjičenih koji su na slobodi, kao i velikog broja svedoka. Smolović je rekao da većina osumnjičenih ima crnogorsko državljanstvo, a da samo njih nekoliko ima srpsko državljanstvo i da će se njihovo izručenje tražiti u ekstradicionom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari