Svedoci smo produženog zločina u slučaju suđenja optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića a pojedini mediji su doprineli stvaranju atmosfere koja opravdava zločin, istaknuto je na tribini Zločin i kazna, održanoj u zrenjaninskom klubu Zeleno zvono u organizaciji pokreta Novi optimizam.

Svedoci smo produženog zločina u slučaju suđenja optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića a pojedini mediji su doprineli stvaranju atmosfere koja opravdava zločin, istaknuto je na tribini Zločin i kazna, održanoj u zrenjaninskom klubu Zeleno zvono u organizaciji pokreta Novi optimizam. O atentatu na premijera, sudskim procesima i pritiscima kojima su izloženi u traganju za istinom govorili su novinari Brankica Stanković, Miloš Vasić, Ljiljana Kaspar Jokić i Željko Bodrožić, dok je pravno tumačenje procesa za ubistvo premijera dao advokat Milan Durić.
– Politička atmosfera je takva da se iz dana u dan podgreva to jedno neizrečeno uverenje da je Zorana Đinđića trebalo ubiti. Sve dok se bude dovodila u pitanje krivica optuženih, sve dok se optužnica bude proglašavala da je na staklenim nogama, dok budu radili treći i osmi meci dotle je osnovano pitanje kakva je ovo država. Ipak, ja verujem u taj sud i duboko u sebi sam optimista – ocenio je Vasić.
Učesnici tribine su saglasni da proces za ubistvo Đinđića traje neopravdano dugo i da tome doprinose opstrukcije advokata odbrane. Prema rečima advokata Durića, u samoj optužnici je napravljena greška „jer je bespotrebno obuhvaćen jedan broj krivičnih dela koji nisu trebali da se nađu u ovom postupku“.
– Opstrukcija branilaca je njihovo legitimno pravo ali je zato medijski pritisak bio snažan, sve u svrhu odbrane ili dnevnih političkih interesa. Čak mislim i da je sudsko veće, nekad s razlogom a nekad ne, odlagalo pretrese kako se ne bi poklopili sa nekim od krugova izbora – rekao je Durić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari