Zločini, skrivanje dokaza i sudski epilozi 1

Fond za humanitarno pravo (FHP), u saradnji sa SENSE – Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, Dokumentacionim centrom Kosovo i Centrom za suočavanje s prošlošću „Documenta“, otvoriće večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u 19 časova izložbu pod nazivom „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“.

Kroz video-materijale i odabrane dokumente, izložba prikazuje kako je zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu istražio, rekonstruisao i procesuirao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. „Izložba predstavlja činjenice o zločinima srpskih snaga nad albanskim stanovništvom počinjenim 1999., kao i o zločinima OVK iz 1998. Kroz svedočenja preživelih i očevidaca zločina, insajdera iz različitih oružanih snaga, daje odgovor na pitanje ko su planeri i počinioci zločina na Kosovu, kako su vršene istrage i zašto pojedini dokazi nisu stigli do suda“, ukazuju iz FHP-a.

Prilikom otvaranja izložbe biće održana diskusija u kojoj će učestvovati i jedan od članova tužilačkog veća u slučaju „Šainović i drugi“, Tomas Hanis. Drugog dana izložbe, Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, održaće javni čas o činjenicama koje su utvrđene pred Tribunalom u predmetima „Haradinaj i drugi“ i „Limaj i drugi“.

Potom će 21. marta, Nemanja Stjepanović, jedan od najboljih poznavaoca rada Haškog tribunala u Srbiji, održati javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu sa početkom u 18 časova. U ponedeljak, 26. marta, od 19. časova, takođe u CZKD-u, biće održano „Sećanje na Podujevo – razgovor sa preživelima i svedocima“ na kome će prisustvovati Saranda Bogujevci, koja je preživela masakr u Podujevu. U sredu, 28. marta, od 18 časova u CZKD-u, biće prikazan dokumentarni film „Dubina dva“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari